Mívali jsme doma zavedený takový systém, že se uvařil čaj a dal do
velké pumpovací termosky ve které byl často až do druhého dne v horkém
stavu, než se vypil. To ještě neexistovaly rychlovarné konvice, ale já to
takhle ještě pořád dělám.
Ale viděl jsem pravděpodobně šetrnější systém, že se čaj nechá
vychladnout a před pitím se k němu do hrnku přidá trošku horké vody
z rychlovarné konvice.
Jde mi o to, jestli některým léčivým složkám čaje nemůže škodit
dlouhodobé skladování v horkém stavu v termosce.
Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? annas, aliendrone před 1764 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Já čaj neuchovávám, vařím vždy čerstvý.
Ale pro jistotu jsem se podívala do knihy Lékárna na dosah ruky, kterou jsem si kdysi dkoupila.
Rady:
1. Při přípravě bylinkového čaje puužívat výluh nebo macerát, při použití kořenů a kůry upřednostnit odvar.
2, Bylinný čaj by se měl pít pokud možno teplý, proto bys e neměl připravovat s velkým časovým předstihem.
4. Nikdy tento čaj neohřívat. Pokud nemáte čas a připravíte čaje víc, uschovejte jej ve skleněné nádobě a pijte studený.
--
Dívala jsem se ještě na net, názory se opravdu liší.
Potřebné množství bylinek necháme vyluhovat ve studené vodě zpravidla 8 až 12 hodin (nejlépe přes noc), potom je mírně nahřejeme, ovšem pouze na teplotu vhodnou k pití. Denní dávku nalijeme do termosky, kterou jsme předtím vypláchli horkou vodou.
https://dailystyle.cz/bylinky-zdroj-vecneho-zdravi/
3Kdo udělil odpovědi palec? Drap, independent, EKSOT123
před 1763 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
To nevím.
Připravuji bylinný čaj vždy čerstvý, před konzumací. vypiji dokud je
teplý.
„Některé bylinky můžete nechat v termosce, aby bylinný čaj byl alespoň
vlažný.“
zdroj:https://www.zentrichovaapatyka.cz/navody/jak-pripravit-bylinny-caj/
Tak už jen zjistit, možná dotazem které…
Upravil/a: da ny
0 Nominace Nahlásit |
Záleží na těch složkách. Někerým to nevadí, jiné (např. vitamín C) již při teplotě nad 40°C podléhají tepelnému rozkladu. (Proto je totální nesmysl si „uvařit čaj s citrónem za účelem získání vit. C“, většina ho totiž díky teplotě zmizí. Takový šípek je skvělým zdrojem kys. askorbové, tedy „céčka“,. ale tím, že ho přeliješ vroucí vodou a poté louhuješ za vysoké teploty ho celkem spolehlivě „vykulčíš“ v tomto ohledu. Jo to SYROVÝ, to by byla jiná.) Obecně každá sloučenina PODLÉHÁ rozkladu v závislosti na vzrůstající teplotě. Ovšem většina jich je dobře odolná i při teplotě varu vody (100°C). :)
0
před 1764 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Bylinkové čaje se pijí čerstvé, nebo po pár hodinách v termosce. ale nikdy ohřívané.
0
před 1764 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Připravuj si čaj čerstvý a spotřebuj ho co nejdříve, ale neohřívej. Máš li termohrnek nebo termosku, tak to v ní ponechej, nejlépe teplý.
0
před 1764 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Děkuji za názory, palcovat nebudu, bo nevím. Čerstvý, to je jasný.
U pytlíčkovaného čaje žádný problém. Ale moje bylinky jsou ve formě
dlouhých klacků natě, takže toho navařím v hrnci víc a mám to odbytý
na delší dobu. Je pravda, že druhý den někdy čaj ztmavne a asi to už
není žádná hitparáda. Čerstvé šípky se dají jíst třeba u růže
svraskalé:
https://www.google.com/search?q=r%C5%AF%C5%BEe+svraskal%C3%A1&rlz=1C1CHBH_csAT780AT780&sxsrf=ALeKk03qdRHG8HNIcZdrz0qgqiQa2eKvIA:1584771850998&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwjt7emZ96roAhXCyKQKHZBXDF4Q_AUoAXoECBcQAw&biw=1366&bih=608#imgrc=tWZTB2SLIfCiGM
bo jsou větší, měkší a chutné. Plané šípky lze jíst až změknou,
většinou zřejmě po přejití mrazem. Však to znáte…
Drap | 3416 | |
annas | 2020 | |
marci1 | 2010 | |
Kepler | 1901 | |
mosoj | 1775 | |
da ny | 1341 | |
zjentek | 1219 | |
hanulka11 | 1028 | |
elkon | 983 | |
quentos | 955 |
Děti a zdraví |
Ženy a zdraví |
Muži a zdraví |
Nemoci |
Fitness |
Životospráva |
Ostatní zdraví |