Avatar uživatele
paul1

Je pravda, že kvalita vína se dá poznat podle tvaru dna lahve?

Slyšel jsem, že čím lepší víno, tím větší prohlubeň (či výduť) u dna lahve. Moc víno nepijeme, ale sem tam se mi nějaké dostane do ruky a opravdu jsou prohlubně u dna různé. V kvalitě vína se moc nevyznám. Tak jsem si myslel, že je to pravda. Až nedávno jsem dostal k jmeninám Cabernet Sauvignon, původem z Moldavska, snad je kvalitní, ale dno má prohlubeň jen zcela mírnou. Tak nevím, zkusíme ochutnat. Z okolí Moldavska znám jen „Gruziňák“, ten je sice od vzdálenějších sousedů , ale kvalitní byl. Také jsme pili „Slančev Briag“, když jsme byli v Bulharsku na Slunečním pobřeží. Také to bylo dobré pitivo. Dna lahve jsem si tenkrát nevšímal. Nejedná se tedy o vína, ale o „liguére“, ale to se dělá z vína.

Upravil/a: paul1

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? annas, marci1 před 1186 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Dochy

A jak to víno asi pozná jak je tvarovaná lahev?

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
marci1

Sommeliér vysvětluje:

"Mnohokrát se mě lidé ptají, proč je dno láhve vypouklé tak, že tam bez obav schováte i pár prstů. Není to globální věc, ale u vín, zpravidla červených s vyšší kvalitou, se předpokládá nějaká doba zrání v lahvi, a pak má vypouklé dno svou funkci.

Ve víně se zráním začnou vyvíjet nejrůznější kaly a sedimenty. Nelekejte se jich, jde o doprovodný jev stárnutí vína. Tyto kaly, zprvu jemné, se usazují na dně láhve, a proti rozvíření slouží právě ono vypouklé dno. Jedná se v podstatě o kužel vytrčený do nitra láhve, tudíž se sediment nemá šanci usazovat celoplošně, ale jen v ohybech dna, což rozvíření značně ztěžuje.

Proto by se dalo říci, že takové lahve předurčují „lepší vína." Rozhodně se ale nejedná o pravidlo – větší pozornost věnujte vždy údajům na vinětě a mějte na paměti, že image není vždy zárukou kvality". 🙂

https://www.ty­den.cz/rubriky/re­lax/apetit/vi­nohrani/konec-vinnych-omylu_55373.html

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Čecho_slovák

Tvar lahve, která má velkou prohlubeň je určená na šumivá, jako je třeba sekt.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Drap

Neni to pravda, Výduť u vinných láhví má jiný důvod než určovat kvalitu vína.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Sinsin

Nejlepší vína mají dno ve tvaru želvy… Ne, počkat, to si pletu s katedrálami.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Rilika25

Příspěvek smazán administrátorem.

před 1162 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek