Avatar uživatele
marketa54321

Je pravda, že citron zesvětluje pleť?

V jakém množství, jak a kolikrát bych ho musela používat? Ne, že bych se k tomu chystala, jen by mě to zajímalo :)

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 0 před 3640 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Citronová šťáva má zesvětlující účinek,, sice se uvádí jen u rukou, ale určitě působí i na obličej.. K čemu dalšímu se dá citron použít, najdete v odkazu

„Citron se dá využít nejen jako pleťová maska na obličej. Užitečný může být i pro ty, které trápí různé skvrny na rukou, protože má zesvětlující vlastnosti“

http://www.pros­tezdravi.cz/ci­tron-na-plet-vlasy-nehty/

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Emefej

Něco o tom je v odkazu.

Zdroj: http://krasna­.nova.cz/clanek/mo­daastyl/krasli­ci-kouzla-s-citronem.html

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
zjentek

mám zkušenost, že zesvětluje světlý vlasy ..blonďatý vlasy ti ještě více „zblondí“

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
anonym

Ale pozor na křehčené citrony,

Pozor na etikety i u ovoce a zeleniny
Čtěte i etikety při koupi ovoce nebo zelen
iny. I ovoce může obsahovat nebezpečná éčka,
přidanou vodu nebo aspik.
Aféra s křehčeným kuřecím masem, které je doslova napumpované vodou nebo další průšvih s
napíchanými kusy vepřového masa či mletého masa opět „osvěženého“ o nějaký ten decilitr vody
a
emulgátory má své pokračování. Jak se podařilo zjistit, podobnými obchodními praktikami se
některé řetězce snaží napakovat i na prodeji ovoce či zeleniny.
Do vybraných druhů tito vynalézavci vstřikují vodu, emulgátory, barviva a přírodní ztužovadla.
Ovoc
e tak zůstane déle čerstvé, ale hlavně se zvýší jeho váha. Nejvíce takto trpí dražší exotické
ovoce, kde každý dekagram váhy navíc představuje i desetikorunové položky na jeho celkové
ceně.
Stále vyšší poptávka českého zákazníka po nízkých cenách ovšem n
utí takto upravovat i běžné
ovoce, zřídka pak zeleninu. Z pochopitelných důvodů se nejsnáze pumpuje voda a emulgátory
do citrusových plodů (citrony, pomeranče, mandarinky apod.). Dále pak do vodních melounů a
hroznového vína.
Tlak potřebný na vpravení vo
dy do těchto druhů ovoce miniaturními jehličkami nemusí být velký a
dané ovoce tak může pojmout až 30% vody navíc. Doma možná zajásáte, že jste z citronu
vymačkali obdivuhodné množství šťávy, ale pravda je bohužel velice smutná. Z citronu
vymačkáte jen che
micky upravenou vodu, která byla do citronu vpravena umělým způsobem.
Složitější proces pak představuje pumpování vody a emulgátorů do ananasů, jahod či hrušek. I
zde lze zvýšit váhu jed
notlivého kusu ovoce až o 10%.
Obchodní řetězce ve svých podvodech s
ází na obecně známý fakt, že maso i ovoce a zelenina
jsou vlastně z velké části tvořené vodou. Zejména u ovoce pak informace na etiketě, že „ovocná
potravina“ (jak tyto výrobky nazývají), obsahuje nějaké množství vody, vla
stně jen dokumentuje
množství vody v ovoci. Ale není tomu tak. Informace na etiketě o množství vody je právě voda,
která byla
vpravena do ovoce navíc uměle.
Řetězce taktéž v poslední době hromadně předělávají své provozovny tak, aby se
ovoce a
zelenina v
ážila až u pokladny
. Pokud si totiž své ovoce vážíte sami, potom vám z váhy vyjíždí
etiketa, která dle zákona musí obsahovat informace o složení. Tam se snadno dočtete o složení
banánu, mandarinky nebo ananasu (viz obrázek níže). Pokud vám ovšem ovoce zváž
í až u
pokladny, žádnou etiketu ani nemáte šanci vidět! Potom si nakupujete takto „vylepšené“ ovoce v
dobr
é víře a ve sladké nevědomosti.
Kromě okrádání zákazníka je ovšem největší
riziko zdravotní
. U níže uvedeného obrázku citron
obsahuje kromě „neškodný
ch“ éček i emulgátor E384
-
Citronan isopropylnatý neboli isopropyl
citrát, jenž má za úkol ztužovat vodu a zabránit procesu žluknutí, jež v citronu po nějaké době
způsobuje stopové množství
nenasycených mastných kyselin.
Problém je v tom, že používání to
hoto emulgátoru
je v ČR zakázáno
!
Realita je ovšem smutná. Kromě zakázaného éčka obsaženého v citronu se řetězce nedopouští
ničeho nekalého. Pokud na etiketě při vážení označí citron jako „Ovocná potravina

citron“ a
vypíší jeho kompletní složení s proce
ntuálním podílem jednotlivých složek citronu, není tento fakt
nijak právně napadnutelný. Sporné je vážení ovoce na pokladně, kdy žádnou eti
ketou pokladní
ovoce neopatří.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek