Avatar uživatele
dust8

Je podle vás lepší ocílka, či brusný kámen na ruční broušení nožů bez nutnosti elektřiny? Případně proč?

Prosím ptám se na broušení nožů bez elektriky (kdekoliv, kdykoliv) , takže prosím není třeba psát jinou odpověď, že elektrické broušení nožů je nejjednodušší, nejlehčí a nejpřesnější.

Díky. :)

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? aliendrone před 491 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Drap

Jiná odpověď...

Před nedávnem jsem zde přesně popisoval. Ocílka jen obtahuje a rovná ostří. Jinak musíš brousit na kameni, brousku, popřípadě na dně kameninové misky, či hrnce, popřípadě na vhodném přírodním kameni, nebo také lze použít třeba terasové schody.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
elkon

Jiná odpověď...

Nože se nebrousí, ale ostří. Už jsem to zde popsal. Když chceš něco brousit, tak to znamená ubírat materiál. Třeba brousit podlahu do roviny apod.

Upravil/a: quentos

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
da ny

Jiná odpověď...

„Jak správně nabrousit nůž na kameni“
https://www.y­outube.com/wat­ch?v=B7Okrq4Yh0c
Táta používal brusné kameny. Nože byly jako skalpely. Kdysi nabrousil (jako před tím strejda) hliníkový nůž příborový. Je nejostřejší, nejšikovnější do ruky, řeže vše.
Já to neumím, nůž „udržuji“ a používám ocílku.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Dochy

Brusný kámen, protože...

Ocílka nebrousí, obtahuje ostří. Na broušení potřebuješ brousek. S trochou cviku se dá rychle a dobře nabrousit nůž během několik minut. Používám brousek „na kosu“.

Nějaký čas brousil mamce nože bratránek na el. brusce – ty nože zničil.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Emefej

Jiná odpověď...

Už jsem ti to jednou psal – ocílkou nic nenaostříš.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
aliendrone

Jiná odpověď...

Koukám, že dochází ke zmatě v terminologii. Kuch. nože (ostatně jako většina nástrojů určených k oddělování/o­pracování materiálů) se BROUSÍ.
Prostě vezmeš své drahé MOTYKU (kuch. nůž) a ať ručně nebo strojně nůž upravíš do potřebné kondice. Především „srovnáš ostří“ – odbrousíš případné „zoubky“ aj. neplechy a nahodíš „fazónu“ (u kuch. nože jde především o vrcholový úhel břitu). K tomu se používají brusy (brusné kameny) s různou hrubostí. Základní odběr děláš hrubými kameny a postupuješ k těm jemnějším.

Ocílka se nepoužívá k BROUŠENÍ, ale k doostřování již nabroušeného nože. Jak často ji užívat záleží jednak na krájeném materiálu, druhak na kvalitě nože. Takový řezník na jatkách má dokonce ocílku za opaskem a často ji vytáhne k obtažení nože (je to principiálně stejné, jako když na poli/louce „brousíš kosu“ (NAKLEPANOU!) při kosení – roboš také co chvíli zastaví, aby ostří kosy „obtáhl“ a lépe se mu kosilo).

Podotýkám, že NE KAŽDÝ nůž je dobrý a na trhu se VĚTŠINOU vyskytují/prodávají nože průměrné (obvykle PODprůměrné) kvality, z nichž některé ani NELZE dobře nabrousit. Kdysi se dalo spolehnout na CENU (drahý nůž znamenal KVALITNÍ), ale dnes (díky reklamním masírkám, víme co dovedou) je vhodnější se o tom něco „nadrtit“ (jakosti ocelí, technologie výroby atd.) a řídit se objektivnějšími parametry, než reklamními pindy. To, že si koupíš „značkový nůž“ dnes již automaticky NEZNAMENÁ, že koupíš KVALITU. Typicky odhadem polovina produktů Tescomy „stojí za vyliž pr“, řekl bych. 😕

Nechci z toho dělat atomovou vědu, ale faktem je, že dobře nabroušený kvalitní nástroj ti udělá život MNOHEM lepším. Venkoncem o tom, že „blbé broušení“ NENÍ „jen tak“ svědčí i fakt, že existuje profese zvaná „nástrojař“, který se na to specializuje.

BTW – mám jeden SPECIÁLNÍ tip ohledně broušení nožů. A tím je SUPER odpověď na naštvaný dotaz tvé „drahé“: KDY SE UŽ KONEČNĚ NAUČÍŠ SKLÁPĚT ZÁCHODOVÉ PRKÉNKO?!?! Vhodná odpověď je: HNED JAK SE NAUČÍŠ POUŽÍVAT NA NOŽE OCÍLKU! (To samozřejmě platí jen pro tu menšinu [umných] drahých poloviček, které nože používají jako NOŽE a nemají je jen jako polotovar k VÝROBĚ MOTYKY!) 😉

ENJOY!!!

😉 😁 😁

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
paul1

Brusný kámen, protože...

Používá se nejen na broušení nožů atd, ale také na řezbářské dláta, kde na jemnosti ostří hodně záleží. Někdy se ostŘí na dlátech dolešťuje.

Upravil/a: paul1

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Dochy

da ny: „hliníkový nůž“ – bacha, musím zde zareagovat. Doufám, že všichni víme o jaký nůž reálně jde, ale setkal jsem se s myšlenkou, jak mohu hliníkovým nožem mazat máslo na chleba, když každý ví, že hliník je rakovinotvorný a já ho takto žeru při každé snídani. Tak bacha, tyto nože samozřejmě byli ocelové, jen měli hliníkovou nebo plastovou střenku.

Avatar uživatele
cochee

Karcinogenita hliníku nebyla zatím spolehlivě a korektní vědeckou metodou doložena ani vyvrácena. Hliník se dostává do těla při styku s potravinami s kyselým pH – máslo má pH blížící se neutrálnímu: 6,1–6,4. Hliník se považuje za původce nemoci s podobnými známkami jako Alzheimerova choroba – často jí trpívali dělníci v prvních výrobnách hliníku; dá se předpokládat řádově vyšší expozice hliníku u těchto lidí než při styku Al s jídlem.

Avatar uživatele
Dochy

Jo to zní rozumně. Popravdě já nemám sklony propadat panice pokaždé když novináři objeví nějakou novou senzaci, ale jednu dobu se tu hliníkové nádobí řešilo docela dost 😉 Ale reálně hliníkovej nůž by se nejspíš nedal použít ani na to namazání másla kvůli mechanickým vlastnostem hliníku 😉

Avatar uživatele
aliendrone

da ny>>> Hmm, teď jsem dolouskal Vaši odpověď a zjistil, že znehodnotila závěr mého příspěvku. Tomu „používám ocílku“ se mi NECHCE moc věřit (je to v radikálním rozporu s mými životními zkušenostmi)! Kolik platí exkurze za možnost shlédnutí „ženy, která ví k čemu je ocílka a používá ji“? A ve kterém muzeu kuriozit se nacházíte? 😉 🙂

Nový příspěvek