Avatar uživatele
zjentek

Je bůček čistě hovězí záležitost?

Bůůůůůůůůůůůů­ůůůůůůůůůůůůček!

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? annas před 3018 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Drap

Označení bůček se používá u vepřového boku. U ostatních zvířat a zvěřiny se používá označení bok.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
marci1

Není. Bůček (bok) může být maso hovězí, telecí, vepřové, jehněčí, skopové, koňské, zvěřina. 🙂

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
dubraro

IMHO je bůček čistě vepřová záležitost.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
annas

Pokud máte rád hovězí maso, je vám milé, chutná vám, použijete zdrobnělý výraz a můžete jíst hovězí bůček, i když se tento tvar nepoužívá..

„Bok bez kostí, též hovězí pupek, je část zadní čtvrtě jatečně opracované půlky jatečného skotu, tvořený hlavně svalovinou břišní stěny bez kostního podkladu.“
https://cs.wi­kipedia.org/wi­ki/Bok_bez_kos­t%C3%AD

V minulosti slovo bůček = malý bok.
Mělo mnohem širší význam než dnes, netýkalo se jen zvířat.

Slovo se používalo i u dětí – převrátilo se na bůček..
Dále zdrobnělina od slova buk, ovčí měchýř na vodu nebo jako náhrada papíru.

sloveso bůčovat = obchodovat s ovčími měchýři.

Slovo, bok, bůček se ,spojuje se stir. bacc ‘hák’, ř. báktron ‘hůl’,s původním významem ‘něco zakřiveného’ – uvádí J. Rejzek.

Dnes se bůček používá jen pro pojmenování tučného masa z vepřového boku.
Nezdrobnělý výraz bok se týká masa i z jiných druhů zvířat.

Takže nejde jen o záležitost hovězího masa.

Upravil/a: annas

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek