Označení bůček se používá u vepřového boku. U ostatních zvířat a zvěřiny se používá označení bok.
4Kdo udělil odpovědi palec? annas, redy, briketka10, dubraro
před 3018 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Není. Bůček (bok) může být maso hovězí, telecí, vepřové, jehněčí, skopové, koňské, zvěřina. 🙂
0 Nominace Nahlásit |
Pokud máte rád hovězí maso, je vám milé, chutná vám, použijete zdrobnělý výraz a můžete jíst hovězí bůček, i když se tento tvar nepoužívá..
„Bok bez kostí, též hovězí pupek, je část zadní čtvrtě jatečně
opracované půlky jatečného skotu, tvořený hlavně svalovinou břišní
stěny bez kostního podkladu.“
https://cs.wikipedia.org/wiki/Bok_bez_kost%C3%AD
–
V minulosti slovo bůček = malý bok.
Mělo mnohem širší význam než dnes, netýkalo se jen zvířat.
Slovo se používalo i u dětí – převrátilo se na bůček..
Dále zdrobnělina od slova buk, ovčí měchýř na vodu nebo jako náhrada
papíru.
Slovo, bok, bůček se ,spojuje se stir. bacc ‘hák’, ř. báktron ‘hůl’,s původním významem ‘něco zakřiveného’ – uvádí J. Rejzek.
Dnes se bůček používá jen pro pojmenování tučného masa
z vepřového boku.
Nezdrobnělý výraz bok se týká masa i z jiných druhů zvířat.
Takže nejde jen o záležitost hovězího masa.
Upravil/a: annas
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvek