Avatar uživatele
dust8

Jakým způsobem a jakými stroji se porcuje maso z velryb?

Nikoliv verlyb, ale velryb.

Upravil/a: annas

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? annas před 2031 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Víc se dovíte v odkazu

" Zastřelená velryba se přitáhne k lodi a vžene se do ní vzduch, aby se nepotopila; pak se přiváže za ocas řetězy a lany k parníku, který ji dopraví do nejbližší stanice. Nechtějí-li se lovci hned vrátit do stanice, vztýčí na velrybě nadmuté vzduchem svoji vlajku, čímž ji označí jako svůj majetek, a loví dále.

Od každé stanice vede k moři šikmá rampa tak veliká, aby na ní mohlo být několik velryb zbaveno tuku a rozřezáno. Velryba se sem vytáhne jeřábem a šest neb sedm mužů ji řeže dlouhými noži. Nejprv provedou kruhový řez uprostřed těla a odřezávají pruhy tuku široké asi 3 dm, které se stahují pomocí parního jeřábu. Obyčejně se také hned vyřízne jazyk obsahující mnoho tuku. Získaný tuk se nejprv řeže ručně, pak strojně na drobné kousky, načež přejde do pánví vytápěných parou, kde se vyškvařuje.

Tuk vytékající z počátku jest jasně žlutý a nejlepší; později se připaluje. Zbylými škvarky se topí. Na konec se rozřeže maso na drobné kousky, a konečně se kosti rozřežou pilou a rozbijí ve stoupách, a z obého se extrahují levnější druhy tuku. Extrahované části se pak drtí na moučku. Kůži velryby dosud zpracovat nelze."

https://www.bej­vavalo.cz/clan­ky.php?detail=341

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
metro

Nijak. VeRLyby neexistují, pouze veLRyby.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Drap

Současný stav ti popsala annas, v minulosti přitáhli velrybu k člunu. přidrželi jí háky a rozřezávali ručně, až ji zpracovali. Je to nepěkná, zdlouhavá a namahavá práce.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek