Avatar uživatele
mosoj

Jaký význam má pro diabetika znalost glykemického indexu potraviny?

Jak tuto znalost může využít ve svůj prospěch?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Upravil/a: annas

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? johana 56, marci1 před 2564 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
marci1

Odpoveď byla označena jako užitečná

Ke „Keplerově“ odpovědi jen přidám výbornou tabulku, kde jsou pro diabetika uvedeny sacharidy i glykemický index. GI do 30 je nejvhodnější,do 70 méně vhodný, nad 70 se spíše vyhýbat (nevhodný). 🙂
http://www.mus­kulvit.cz/khp­.pdf

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?mosoj Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Kepler

Diabetik by se potravinám s vysokým glykemickým indexem měl vyhýbat, protože způsobují velké kolísání hladiny glukózy v krvi. Jde v podstatě o rychlost využití glukózy. Potraviny s nízkým glykemickým indexem uvolňují glukózu (metabolicky) pomaleji a rovnoměrněji.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Drap

Ano může využívat, pokud bude vše přesně počítat a vážit. Běžně toho však diabetici nevyužívají.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Smackdown

Diabetik by měl držet dietu jako kulturista na přípravu MR.Olimpia, pokud ne umírají předčasně, glykemický index je duležitý třeba pivo ma index 130 což je pro diabetika sebevražda,ale takové ovesné vločky třeba ty mají malej a postupnej index takže cukr nelíta jak blázen.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
mosoj

Marci, Kepler mají samozřejmě pravdu. Nicméně otázka zněla, jak tuto znalost může využít ve svůj prospěch.
Diabetici, kteří striktně dodržují sacharidovou dietu, mívají většinou po jídle brzy hlad. Čemuž se dá zabránit konzumací potravin s nízkým indexem. Glukóza se uvolňuje pomaleji a člověk zůstává zasycen déle, při nepatrném zvýšení glykemie.
Také to nedodržuji.

před 2564 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
marci1

Ano je to tak, jak píšeš, pokud budeš konzumovat potraviny, které způsobují velkou a rychlou glykemickou odezvu, můžeš pocítit prvně nárůst energie a nálady, jak bude stoupat hladina cukru v krvi, ale poté bude následovat rychlý pokles cukru v krvi následkem jeho přestupu do buněk a přeměně na tuky, které se uloží v tukové tkání. S tím přichází únava a hlad!
Nemám diabetes, ale snažím se převážně jíst potraviny s co nejnižším GI. Diabetici tuto znalost využiji ve svůj prospěch tak, že
hladina cukru nebude stoupat a klesat, ale bude vyvážená.
Pro diabetiky je prudký vzestup glykemie velmi škodlivý.
Chronicky zvýšená hladina inzulinu v krvi (hyperinzulinémie) je samostatným rizikovým faktorem hlavně pro vznik kardiovaskulárních nemocí.
Pokud budou např. dva lidé chtít zhubnout, budou dodržovat dietu, zhubne ten, který bude jíst více potravin s nižším GI.:-))

před 2564 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Kepler

Smackdown: jo, pivo je nejhorší, ale 130 nemá. Mám tabulku asi 200 potravin, kterou ale nemůžu přeposlat odkazem, tak aspoň takhle:

Pivo
110
Smažené hranolky
105
Glukóza
100
Brambory pečené v troubě
95
Burizony
95
Rýžová mouka
95
Bramborová kaše
90
.
.
.
Jogurt nízkotučný s fruktozou
32
Žito – zrno
32
Broskev
30
Cizrna vařená
30
Čočka hnědá
30
Fazole
30
Jablko
30
Marmeláda ovocná bez cukru
30
Mléko (polotučné)
30
Mléko odtučněné
30

před 2564 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
mosoj

Drape, naprosto vedle a vůbec pochybuji, že víš vo co go.

před 2564 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Drap

Říkám ti co znám ze svého okolí a zkušenosti mnohaletého diabetika.

před 2564 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
mosoj

To neznamená, že víš viš co go. Tím hůř že jsi diabetik.

před 2564 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek