Moje velmi vitální babička, které je už něco přes 80, ale to ničemu
nevadí si se mnou vyrazila na projíďku na kolech. Po cestě jsme se bavili
o ledasčem a dostali jsme se i diskuzi o pampeliškovém medu a ona mě
vyprávěla, že se to dělá. Poté jsem si vybavil, že jsem četl o tom jak
jsou pampelišky jsou velmi dobré na játra. Sotva jsem to dořekl, tak ona bez
váhání utrhla dva pampeliškové květy u cesty a snědla je.
Podle toho tedy usuzuji, že je to zdravé jíst třeba i po jídle nebo
jentak? Kolik se toho může jíst? Já byl překvapený tím, že si je vzala
hned u cesty nehledě na psy, co kolem chodí a i prach od jízdních kol a
chodců co tam prochází. Používate nějak pampelišky v jiné formě? Med,
salát, buchta?
A co taková štáva z pampelišek? To musí hodně zdravé ne? Jak pampelišky vůbec chutnají? Je to chuťově příjemné? Nebo je to třeba hodně kyselé/trpké/pálivé? Každopádně pampelišky milují i naši králíci, kteří se po nich můžou utlouct!
Zajímavá 0 před 3074 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Ano dělá se i sirup z pampelišek. Společně s medem je to velmi
zdravý doplněk. Nejenom květy se dají jíst, ale i listy a kořen. Nedá se
asi určit, kolik toho člověk může sníst, ale lze předpokládat že
každý soudný to bere pouze jako doplněk a ne stravu. Když jich sníš hrst,
nic se ti nestane.
Babička je moudrá žena, znalá života.
A nejsou to jen pampelišky, více takových bylin je zdraví prospěšných.
Třeba sedmikráska a jitrocel.
Upravil/a: Drap
0 Nominace Nahlásit |
Mamka jednou kdysi dělala med, byl dobrý, ale celkem dost řídký. Otec zase z květů kvasil víno nebo podobný utrejch, a bylo mu potom dost zle. Ne že by to bylo špatné, ale nejspíš požil příliš velké množství.
1Kdo udělil odpovědi palec? anonym
před 3074 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
U nás se med z pampelišek dálal naprosto běžně. Já ho dělám také.
Čerstvé pampeliškové listy jsem do salátu párkrát už také dala.
Pampeliška je příbuzná listového salátu, takže má i dost podobné
vlastnosti. Chutná trochu výrazněji. Jen skousnout takhle za syrova
pampeliškový květ nebo list po rozkvětu, chce trochu odvahy. Je to
nahořklé. Ale vitaminy to obsahuje.
0
před 3074 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Zajímavá kombinace wow :) Zkouším to někde najít na internetu, ale zatím bez výsledku. Máš z nějaké kuchařky, či časopisu?
Mně to poradila kamarádka, lékařka přes zdravou výživu.
Ona každý květ obaluje i ve strouhance. Mně se to zdálo zdlouhavé a smařžené je víc tučné, proto jsem květy vsypala do těstíčka z vajíčka, mouky (dávám rýžovou, případně hrašky, okořenila a jako omeletu hodila na pánev. Docela mně to chutnalo. Poprvé jen pokus – zkusila jsem několik květů.
Drap | 3383 | |
annas | 2020 | |
marci1 | 2006 | |
Kepler | 1901 | |
mosoj | 1775 | |
da ny | 1318 | |
zjentek | 1192 | |
hanulka11 | 1028 | |
quentos | 951 | |
elkon | 946 |
Děti a zdraví |
Ženy a zdraví |
Muži a zdraví |
Nemoci |
Fitness |
Životospráva |
Ostatní zdraví |