Laktóza – mléčný cukr
Hlavním zástupcem sacharidů v mléce je disacharid laktosa, nazývaný též mléčný cukr. Disacharid laktosa je tvořen z monosacharidů glukosy a galaktosy. Laktosa je rozpuštěna v přítomné vodě, dodává mléku nasládlou chuť a s ostatními rozpustnými složkami působí osmotický tlak v mléce. Vedle laktosy jsou nalézány v mléce v malém množství další sacharidy částečně ve volné formě a částečně vázané na proteiny, lipidy nebo fosfáty (monosacharidy glukosa a galaktosa, dále oligosacharidy, N-acetyl-D-glukosamin, N-acetyl-D-galaktosamin, L-fukosa a N-acetylneuraminová kyselina).
Normálně se laktóza díky enzymu beta-galaktozidáza (tedy laktáza) produkovaném v tenkém střevě rozštěpí na dvě složky glukózu a galaktózu a tyto mohou být absorbovány střevem. Pokud se tento enzym netvoří nebo jen nedostatečně, dostává se laktóza nerozložena nebo jen částečně rozložena do tlustého střeva, kde slouží jako potrava baktériím a způsobuje obtíže.
0 Nominace Nahlásit |
rozdíl mezi sacharidy (!!!) – rod mužský, vzor hrad… ne tedy sacharida, rod ženský, vzor žena…
0
před 3235 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekannas | 5283 | |
Kepler | 2867 | |
Drap | 2634 | |
quentos | 1803 | |
mosoj | 1594 | |
marci1 | 1356 | |
led | 1347 | |
aliendrone | 1172 | |
zjentek | 1062 | |
Kelt | 1005 |
Astronomie |
Fyzika |
Jazyky |
Matematika |
Sociální vědy |
Technické vědy |
Ostatní věda |