Avatar uživatele
wendyX

Jakou alternativu zvolit, abych do sebe ‚dostal‘ ty důležité omega-3 mastné kyseliny- když ryby moc nemusím? ⇩

Bohužel, rybímu masu jsem nikdy příliš ‚nepropadl‘, i když je to zřejmě chyba. Ale navíc mne určitě negativně ovlivnily i výsledky různých testů kvality, které na př. opakovaně potvrdily, že třeba ve známých filetech z aljašské tresky bylo cca 40% zmražené vody! A dalším negativem jsou současné ceny, které jsou místy až ‚nemravně vysoké‘…
Takže- co zvolit jako příjemnější alternativu- doufám, že zmíněné kyseliny jsou obsaženy i jinde? Děkuji.

Zajímavá 4Pro koho je otázka zajímavá? annas, johana 56, gecco, Pejevek před 2750 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Kyseliny Omega 3 mají být souladu s kyselinami Omega 6.

V čem najdete kyselinu Omega 3 kromě rybího oleje.:

"Následující informace Vám pomohou se zorientovat, ve kterých poravinách najdete Omega 3 a ve kterých Omega 6 mastné kyseliny.

Zdroje Omega 3
Lněný olej (61%)
Konopný olej (19%)
Olej z černého rybízu (17%)
Olej z vlašských ořechů (10%)
Řepkový olej (7%)

Pšeničné klíčky (5%)

Zdroje Omega 6
Pečivo, suchary, sušenky, koláče
Smažené lupínky, chipsy, hranolky, pizza
Margarín, omáčky, majonézy
Většina rostlinných olejů
Většina ořechů
Většina průmyslově zpracovaných potravin
Maso a další živočišné produkty"

http://www.zdra­vetuky.cz/cs/clan­ky/klicova-je-rovnovaha-zacatek-zdravotniho-problemu-vsak-casto-nedokazeme-postrehnout/

Nevím, který olej používáte na vaření. Např. slunečnicový nemá žádné Omega 3,, jen Omega 6, proto je obecně nezbezpečnější. Snižuje oba druhy cholesterolu, na rozdíl od lněného a řepkového – ty snižují jen ˇšpatný" choelsterol.

Olivový olej má nejvyššší počet tuku s dvojnou vazbou, takže chrání srdce.

Knižní zdroj: Potraviny – zázračné léky od Jean Carperové

Upravil/a: annas

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
gecco

Nejsou jen filety…
Kromě toho jsou nejlepší čerstvé ryby z našich rybníků a řek – je na tobě, dáš-li si kapra či pstruha…
😉
A pokud ti vadí pomyšlení na tvar ryby, kupuj si drcené rybí maso v konzervě – je to sice mnohdy chuťově odpad, ale tuky a vitamíny tam jsou…
😉

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Kepler

Mimo ryb a mořských plodů mezi dobré zdroje omega-3 mastných kyselin patří listová zelenina, lněná semínka, chia semínka, lničková semínka, konopná semínka, vlašské ořechy, řasy, máslo (od krav volně pasených), zvěřina, klokaní maso, hovězí maso (z volně paseného turu), jehněčí maso, vejce (hlavně ta z volného nebo bio chovu, od ptáků krmených velkým podílem zeleného a hmyzu, lněnými semínky), mozeček, menší množství jich také je v oleji řepkovém, sójovém, dýňovém a pupalkovém.
https://www.mo­drykonik.cz/o­mega-3-mastne-kyseliny/
Mimo to ještě existuje množství přípravků a doplňků stravy, které jsou k dostání v lékárnách. Nejlepší je ale dát si každé ráno štamprlu rybího oleje. Na zdraví! 🙂

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
petrdostal

No, pro doplnění omega 3 mastných kyselin není hned nutné jíst pravidelně ryby. Já sám také ryby moc nemám rád, takže omega 3 beru z potravinových doplňků vyrobených z rybího tuku. Jestli můžu doporučit, tak tady mají velmi dobré porovnání takových doplňků: https://www.tes­tino.cz/omega-3-rybi-tuk Sám jsem podle něj také vybíral.

před 1948 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek