Reálná nebezpečí nejsou vzhledem k dosavadnímu stupni poznání
v této oblasti zcela jasná a zatím se o nich příliš neví.
Spíše jde o filozofické problémy, zda genetickou modifikací nestartujeme
něco, co se v budoucnu může obrátit proti nám.
1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?mosoj Nahlásit |
Myslím, že nebezpečí hrozí…
😉
Zatímco u některých rostlin je modifikace řízená, hrozí ´neřízená´
modifikace přírody – okolí (příroda) na změněné (´nové´) rostliny
reaguje a tím jsou vyvolávány její změny – a v podstatě nelze
odhadnout, jak – ´kam´ to povede.
Příkladem takové reakce (velmi zjednodušeně*) je např. adaptace bakterií
na antibiotika.
___
*) Např. – některé modifikace spočívají ve vyšší odolnosti rostlin
vůči chorobám a cizopasníkům – ale i tyto organismy se stykem
s modifikovanými rostlinami mění.
___
A jestli souhlasím? – LOL – v zásadě ne, ale druhou variantou je
hlad – a ten je ještě méně ´přitažlivý´.
Řešením by bylo ´vyhubit´ část lidstva – ovšem to, kdo by měl určit
jak velkou část (a hlavně – ´kterou´ část), skýtá mnohem
závažnější otázky, než je modifikace rostlin.
😉
0 Nominace Nahlásit |
Pěstováním GMO by snad nic hrozit nemělo. Spíš jsou diskutována rizika konzumace GMO. Nějaké přímé nebezpečí konzumací GMO nevzniká, to čím jsou GMO údajně nebezpečné, je na úrovni DNA. Že prý snad můžou pozměněné geny těchto organismů mít vliv na lidskou DNA v podobě mutací genů apod. Ten, komu něco říká genetika, ví, že mutace genů se může projevit až po několika generacích, takže ten vliv na naše zdraví ani nejsme schopni úplně poznat. Toť můj názor…
Organismy se geneticky modifikují proto, aby byly rezistentní (odolné) vůči škůdcům, plísním apod. a z mnoha dalších důvodů. Z tohohle pohledu je to podle mně OK, protože takhle se zvyšují výnosy plodin a tím pádem si můžeme leccos koupit v obchodě, aniž bychom to museli sami pěstovat. Původní varianty bez změněné DNA by takhle výnosné nebyly.
0 Nominace Nahlásit |
Myslet si tu můžeme o hrozících nebezpečích cokolli. Jen čas ukáže
co se z toho skutečně vyklube nebo nevyklube. Zlo je, že geneticky
modifikované plodiny jsou masově pěstovány aniž by byly dolohodobě
testovány a rizika tak mohla být vyloučena. Naši rodiče si ještě můžou
pamatovat na „úžasný“ přípravek proti škůdcům v zemědělství
„DDT“.
O tom, že jsou plodiny modifikovány tak aby se samy nemnožili a jejich
změněný genetický kód slouží jen pro „kšeft“ výrobcům osiv snad
nemá cenu ani hovořit.
Prostě zase za skořápkou „dobra“ najdeme postranní úmysly a uvádění
lidí do možného rizika ve jménu zisků.
0 Nominace Nahlásit |
Evropa je ze 70% závislá na pěstování GM plodin :).
Dcera zpracovávala toto téma v zimním semestru Přírodovědecké
fakulty(Biologie).
Konzumace GM potravin je i lidskému zdraví nebezpečná (prokázáno zatím
na zvířatech), např. alergie, ztráta plodnosti, onko onemocnění atd.
V Evropě je zatím zakázán prodej GM potravin živočišného původu.
Bohužel se přelidněná planeta bez GM potravin těžko obejde. Díky
genetickému inženýrství zemědělci pěstují silné plodiny bez potřeby
používat nadměrné množství pesticidů. Taková rajčata s rybím genem se
úspěšně pěstují i v chladnějším pásmu/počasí.
Peru i Indie se brání prodeji GMO potravin v obchodech (přesto je jich
v regálech vysoké %).
Otázkou etiky je tedy to, aby se každý (zemědělec, spotřebitel) mohl
SVOBODNĚ ROZHODNOUT pro konzumaci GM potravin či pěstování takových
plodin. A aby takové výrobky v obchodech byly řádně označeny 😉
0
před 3767 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekDrap | 3375 | |
annas | 2020 | |
marci1 | 2004 | |
Kepler | 1901 | |
mosoj | 1775 | |
da ny | 1308 | |
zjentek | 1186 | |
hanulka11 | 1028 | |
quentos | 950 | |
elkon | 936 |
Děti a zdraví |
Ženy a zdraví |
Muži a zdraví |
Nemoci |
Fitness |
Životospráva |
Ostatní zdraví |