Odpoveď byla označena jako užitečná
Synonyma – – 1. spisovný tvar, 2. spisovný, ale určený jen pro
mluvený jazyk
–
3. rosol = polotuhá klihovitá hmota z některých . organických látek:
ovocný rosol želé; kapr v rosolu, aspiku
4. aspik = zrosolovatělý vývar z klihovatých částí masa, rosol.
Jinak rosol – také huspenina, sulc (nespisovný výraz pro psaný
jazyk) – používá se oblastně.
U nás na Hané se vařil rosol, někdy i sulc – slovo huspenina se
nepoužívalo.
Jinak 3. a 4. synonyma – rosol – aspik.
–
5. tlačenka – výrobek z krájeného vařeného vepřového masa
(původně vtlačeného do vepřového žaludku ap.) Na Hané to byl
presbuřt.
K ověření
http://prirucka.ujc.cas.cz/
Upravil/a: annas
1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?anonym Nahlásit |
To nepochopíš. Pokud nevidíš rozdíl mezi sulcem a tlačenkou, není ti pomoci. Zajdi na exkurzi do řeznictví a nech si to ukázat.
0 Nominace Nahlásit |
Huspenina a sulc, jedno jsou. V každém kraji se používá jiný název. Tlačenka je kvalitní řeznický výrobek kde je použito kvalitní maso, kůže, vnitřnosti. Sulc /nebo huspenina/ je téměř stejný výrobek, nepouživá se kvalitní maso, když tak pouze kousek, vaříval se doma po zabijačce, většinou z nějaké nožky, ocásku a kůží. Přidávala se do často kořenová zelenina. Dobře ochucený je i sulc vynikající. Aspik je výrobek z průmyslově vyráběné želatiny, používá se hodně ve studené kuchyni, ale i v cukrářství. Ropsol bývá označován výrobek, který je buď z přírodní, nebo umělé želatiny, nebývá však ve výrobku zcela ztuhlý, ale právě rosolovitý.
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekannas | 5283 | |
Kepler | 2867 | |
Drap | 2637 | |
quentos | 1803 | |
mosoj | 1594 | |
marci1 | 1356 | |
led | 1349 | |
aliendrone | 1172 | |
zjentek | 1066 | |
Kelt | 1005 |
Astronomie |
Fyzika |
Jazyky |
Matematika |
Sociální vědy |
Technické vědy |
Ostatní věda |