Avatar uživatele
Zuzka01

Jaké jsou klady a zápory oboru cukrář?

Jsem v devítce a chci jít na obor cukrář. Jaké jsou výhody a nevýhody? Je tu někdo vyučený? :)

Zajímavá 0 před 1067 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
Disraeli

Klady: baví mě to, chci to dělat, zápory: nebaví mě to, nechci to dělat. Nic víc není třeba řešit, jen jestli to chceš dělat nebo ne (neb to těď budeš dělat a studovat asi 3 roky a nejspíše v tom pak budeš i pracovat – i když to samozřejmě není nezbytné). Chybným nebo naopak správným zvolením tohoto oboru je čistě v úsudku a ve vlastních přáních.
Jinak z mých zkušeností byly cukrářské obory snad vždycky „hlučné“… čili chodí tam hodně nevychované a neukázněné děcka/holky, řekl bych že možná i víc, než na jiných učňácích. Z jednoho ročníku jsem tam měl kamarádku a kromě ní a jejich dvou známých, byla prostě celá třída nevychovaná, sprostá, „hlasitá“,… Takže to by mohlo vadit (ten kolektiv), pokud máš raději klid nebo jistou úroveň. Samozřejmě to nemusí být pravidlem, ale za ty roky byly všechny cukrářské třídy, které jsem poznal přesně takové… Nevím proč zrovna tam (holky a podobné byly třeba i na gastru a dalších učenských mechanických/technic­kých oborů bylo dost, a sice taky byly víc neukázněné, než některé maturitní.. i když jak kdo a ne o moc, ale nikdy nebyli až na takové „úrovni“ jako cukráři, respektive cukrářky. I výlety s nima byly docela „zážitky“).
Ale jako nechci tě odrazovat, vůbec to takhle být nemusí na té tvé škole a v tvém ročníku.

Otázka peněz, vydělávání je taky různorodá. Můžeš být později u někoho zaměstnaná, můžeš mít malou „OSVČ cukrárnu“ (klidně doma) nebo velkou firmu a obchodování s cukrovinami. Čili uplatnění máš podle sebe, jak si to zařídíš a na oboru ani tolik nesejde. Ale profesionální-zaměstnané cukrářky, co hezky zdobí (třeba perníky) nebo pečou dobré (a HLAVNĚ hezky vypadající) cukroviny, mají taky dobré výdělky.

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?Rokio Nahlásit


Avatar uživatele
Kelt

To poznáš. Když budeš dobrý, tak budeš žádaný hlavně v období vánoc, svateb a pod. A možná ti to poleze krkem to sladké.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
jirka F

Já mám pramalou zkušenost na tento obor jsem se nemohl ze zdravotních důvodů přihlásit protože cukrář je docela detailní práce. Tak jsem šel nakonec na zahradníka kterým jsem vyučen.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek