Díry vytvoří CO2…
"Pravý švýcarský ementál je kolo o hmotnosti od 60 do 130 kg s průměrem až 1 metr. Kůra vyzrálého sýra je světle žlutá, hladká a čistá. Na řezu upoutají oka dosahující velikosti vlašského ořechu. Tyto dutiny vznikají při zrání sýra pomocí mléčné bakterie Propionibacterium freudenreichii, ve které kyselina mléčná se přemění na oxid uhličitý
3 CH3CH(OH)COOH → 2 CH3CH2COOH + CH3COOH + H2O + CO2
a vytvoří dutiny. Dále tyto dutiny obsahují 1% pachových látek. Mladý ementál se prodává po 4 až 6 měsících zrání, vyzrálý po minimálně 8 až 12 měsících"
http://cs.wikipedia.org/wiki/Ement%C3%A1l
0 Nominace Nahlásit |
Třeba u Ementálu je to zrajícím procesem. Existují ale i sýry s oky, kde jde skutečně o umělý proces, při němž oka vznikají navrtáváním téměř zralé sýroviny za použití nerezových trubiček. Takto se vyráběl „sýr s oky“ v Sýrárně Zašová.
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekDrap | 1698 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 916 | |
iceT | 627 | |
da ny | 601 | |
zjentek | 571 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |