Ametyst
Mýdlo je ester vyšších mastných kyselin, hodně zjednodušeně řečeno
sůl mastných kyselin. Není to tuk: z tuku se vyrábí působením hydroxidu
sodného. Mazlavé mýdlo používá hydroxid draselný. Tekutá mýdla jsou pak
jiná kategorie.
Kepler
Mýdlo není tuk, jen se z tuku vyrábí procesem zvaným zmýdelnění, co
je povaření tuku s hydroxidem sodným. Díky tomu dostaneme sloučeninu,
která je schopná rozpouštět tuky a převádět je do vodného prostředí.
Po chemicku má polární a zároveň nepolární vlastnosti. Pro upřesnění
tuky jsou triglyceridy mastných kyselin.
Upravil/a: Kepler
Kelt
Protože similia similibus solvuntur. Tedy podobný rozpouští podobné.
Voda rozpouští různé látky, například soli, mýdlo je z chemického
hlediska také sůl, ale ne anorganická ale organická, například od kyseliny
stearové nebo palmitové a je to alkalická sůl, která umožňuje se
rozpouštět ve vodě – díky iontu Na a rozpouštět se v tucích díky
organickému zbytku. Na podobném principu fungují odmašťovače, jar,
saponáty a podobně.