Avatar uživatele
zjentek

Jak je vlastně možné, že klasická kostka mýdla (v podstatě tuk) rozpouští tuky?

Zajímavá 0 před 1399 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Ametyst

Mýdlo je ester vyšších mastných kyselin, hodně zjednodušeně řečeno sůl mastných kyselin. Není to tuk: z tuku se vyrábí působením hydroxidu sodného. Mazlavé mýdlo používá hydroxid draselný. Tekutá mýdla jsou pak jiná kategorie.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Kepler

Mýdlo není tuk, jen se z tuku vyrábí procesem zvaným zmýdelnění, co je povaření tuku s hydroxidem sodným. Díky tomu dostaneme sloučeninu, která je schopná rozpouštět tuky a převádět je do vodného prostředí. Po chemicku má polární a zároveň nepolární vlastnosti. Pro upřesnění tuky jsou triglyceridy mastných kyselin.

Upravil/a: Kepler

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Kelt

Protože similia similibus solvuntur. Tedy podobný rozpouští podobné. Voda rozpouští různé látky, například soli, mýdlo je z chemického hlediska také sůl, ale ne anorganická ale organická, například od kyseliny stearové nebo palmitové a je to alkalická sůl, která umožňuje se rozpouštět ve vodě – díky iontu Na a rozpouštět se v tucích díky organickému zbytku. Na podobném principu fungují odmašťovače, jar, saponáty a podobně.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Emefej

Mýdlo není tuk.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Rilika25

Příspěvek smazán administrátorem.

před 1153 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek