Avatar uživatele
dust8

Jak je to s ocílkou a její údržbou? Není bezúdržbová?

Zajímavá 0 před 1854 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Drap

Ocílka je v podstatě bezúdržbová. Stačí občas otřít hadrem

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
aliendrone

Až na to, že bys ji měl udržovat v čistotě s ní nic dělat nemusíš. Pokud má dřevěnou rukojeť, tak přichází v úvahu její udržba (té rukojeti – napouštění apod.).

Kepler>>> S ocílkou NIC nenabrousíš, od toho je právě ten brousek. ;) :D (Přesněji SADA brousků, já si vystačím s kolečlkem do vrtačy k nahození základní fazóny a pak jedu ručně 1000/3000, ale profíci jedou až k 5000 a finišují BROUŠENÍ tzv. rozsutecem (se zrny hrubosti 6–8 tisíc) – to je zrcadlový lesk!

Ocílka jen udržuje nabroušený nůž „v kondici“. Viděls někdy v akci třeba řezníka? Párkrát řízne a hnedle obtáhne nůž ocílkou. Udržuje tak ostří perfektně ostré, ale nůž musí být NABROUŠENÝ, aby použití ocílky mělo význam/smysl. :)

Pravda – ono také záleží na noži, některé čongoprodukty nemá ani smysl brousit, protože je nenabrousíš, no. (nanicovatý materiál) Ale když máš DOBRÝ nůž, tak se s ním snadno i oholíš. Venkoncem u extrémně ostrých nástrojů (břitvy, skalpely) se jako finální používá místo ocílky k doostření kožený pás. Zkus s ním něco „nabrousit“, chápeš? ;) :D :D

Prostě pokud tvůj nůž neumí tohle https://youtu­.be/2UQqLaRDxjU?t=324 , tak máš prdlajs ostré nože. A až si je tak nabrousíš (což ti „chvíli potrvá“, než se to naučíš), tak k tobě pošlu starší starší, která když nenajde hned z první otevírák na konzervy, tak ti s takto nabroušeným nožem otevře plechovku s rajčatovým protlakem!! GRRR!! Nezapomeň se natáčet, svůj záznam pak můžeš použít jako podklad ke scénáři dalšího dílu série VŘÍSKOT! ;) :D :D

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Kepler

Určitě je bezúržbová, ale podle mých zkušenosti i nepoužitelná. Ta moje ocílka je buď z blbého materiálu, nebo mám blbou trpělivost. Ještě nic jsem tím nenabrousil, ani jemně nedobrousil. Zlatý karborundum brousek a žulové schody!

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Dochy

Alien: To rajče z videa mi ale připadalo dost „supermarketový“ – sice červený, přesto nezralý. Jestli tímhle prezentují extra ostrý nůž, tak potěš koště…

Mno budu muset doma zkusit jak tenký plátek dokážu uříznout… 😉

před 1854 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
aliendrone

Dochy>>> „EXTRA ostrý“ bych to nenazval, není to skalpel. Vnkoncem nože más smysl brousit je do určité míry ostrosti, jinak se VELMI rychle tupí.

Dej vědět, co se ti podařilo uříznout, ale napřed se poraď s Keplerem jak bezpečně na to – ono to není jen tak, kdybys „ufikl snejka“! ;) :D :D

před 1852 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Kepler

alien: jistě, že ocílkou nic nenabrousím, ale taky jsem použil slovo „dobrousím“. A příště mluv prosím česky při popisu technologie broušení. Zatracení alieni! Jo a k otevření konzervy mi stačí i tupá sekera rovnou z UNI hobby.

před 1854 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
aliendrone

Kepler>>> To schválně, to máš za to, žes neprozradil, jestli je lepší obmotávat kolem pasu PO nebo PROTI směru hodinových ručiček. Ne že by se mne to týkalo, jde jen o zvědavost. ;) :D :D

před 1852 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek