Avatar uživatele
zjentek

Jak je to s kvalitou a především se smáčivostí zakoupené zeminy?

Zakoupil jsem zeminu univerzální za žádných okolností ji nelze dosud běžnými způsoby smočit (!!!) po nalití vody do kořenáče tato SUCHOU zeminou proteče až ke dnu, cestou vytlačí sazenici z její pozice načež ta se v kořenáči vybulí někam k jeho okraji, také zemina samotná je vodou suchá vytlačena k povrchu kořenáče.

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? aliendrone před 838 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
elkon

Jak je někde napsáno univerzální, tak mizím. A pokud jde o zeminu, tak kupuji jedině Zhradnický substrát. A není problém.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
GM

To je substrát starý a vyschlý. Kupuju různé substráty – na pokojové rostliny, na orchideje, na balkonovky, na plodovou zeleninu, na azalky… vždy čerstvé, ne v supermarketech. Spokojenost.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
aliendrone

Jak píše GM, buď je to přesušený substrát, popřípadě nedostatečně zkompostovaný. Takže trpělivost bejku, ideální je to hodit do 40kg vymytého kýble (od Primalexu, Keraštuku apod.) a zalít vodou. Vlhkost zpravidla do 24 hodin prostoupí, občas to „obracej“!
NEBO
Kup dražší substrát (tohle dělají zpravidla ty laciné nanicoidní „hnědé“).
NEBO
Pokud máš možnost tak do trouby/pícky/apod. na 90°C s hrnkem vody a taktéž „obracej“, (pára to při vyšší teplotě celkem rychle prostoupí). NEDOPORUČUJI to dělat v DOMÁCÍ troubě (smradu jak v hradu)! Pokud máš na zahradě něco na použitelného, tak tam je to ideální. Já sám si vozím ke známému zakoupený substrát, nikoliv kvůli vlhčení, ale k pozabíjení VŽDY vyskytujících se škůdců (kategorie HMYZ! ;) :D :D) a semen plevele. Má na zahradě starý el. sporák právě pro tento účel. Nezapomeň, že tato procedura zabije prakticky VŠECHNO, včetně „užitečných“ (a CHTĚNÝCH!) půdních bakterií, tudíž je nutné ji revitalizovat (zakoupenou násadou, případně vlastní, pokud je jistotně bezpečná), což znamená DALŠÍ cca 3–6 dní občasného obracení/promíchá­vaní (za vlhka). Teprve PAK můžeš sázet.

Ale VYPLATÍ se to, pokud jsi „truhlíkář“. Rozhodně lepší, než nekonečný boj s mšicemi, molicemi a vůbec kdejakým svinstvem, který v zakoupeném substrátu JE VŽDYCKY!! Jasně, třeba postřik Mospilanem s molicemi udělá krátký proces, ale když pěstuješ BYLINKY do kuchyně apod. (doporučená doba 2–3 měsíce pro NEUŽITÍ ke konzumaci po postřiku, pokud vůbec!!), tak to se na to můžeš rovnou víš ty co a zakoupit „hotovou kytku“ v nákupáku v plastovém kelímku, prašť jako uhoď. :)

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek