Dříve myslím Rakousko-Uhersko a českoslovenkou První republiku. To i třeba na malinké vesničce byly aspoň dvě hospody. Nechápu, jak je to možné. Je možné, že večer doma bez elektřiny nebylo moc možností co dělat, tak se šlo do hospody, které bývaly jedinými staveními na vsi, které byly elektrizovány. Ale stejně to nechápu. Tenkrát byla většina pracujících vykořisťována, jak zemědělští nádeníci a čeledíni, tak dělníci a horníci. Navíc se pracovalo třeba 12 hodin 6 dní v týdnu. Ve zbytku dne se navíc museli starat o svá hospodářství. Takže nechápu, kde na to ti lidé brali čas, energii a hlavně penízky!
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 0 před 3256 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Asi proto, že pivo bylo relativně levnější (i v poměru k výdělkům), do hospod chodilo víc lidí a každá se uživila.
4Kdo udělil odpovědi palec? ReHu, quentos, briketka10, chachar1922
před 3256 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Tak vidíš, i dnes je většina pracujících vykořisťována, pracují 6 dnů v týdnů a na rozdíl od doby minulé, nemají penízky na to, aby chodili do hospod a protože už mají elektrifikovaný dům či byt a tak sedí u TV, PC…
4Kdo udělil odpovědi palec? led, briketka10, Mc Merkurion, da ny
před 3256 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
A kolik je hospod dnes ? Podle mě ještě víc než v té době kterou uvádíš a to si dnes všichni stěžují, jak se mají špatně. Na vesnici s 2000 obyvatel se dnes uživí v pohodě i 5 hospod a stejně si všichni stěžují, jak se mají špatně. Až se na takové vesnici uživí sotva jedna hospoda, tak pak teprve bude bída !!!
0 Nominace Nahlásit |
Ve městech a městysech určitě hospod a vináren přibylo. Např. u nás dnes dnes slušně funguje 21 restaurací a vináren, když dříve zde bylo asi osm hospod. Jiná je situace na malých vesnicích – tam pohostinství většinou provozovala i za cenu ztrát Jednota, přičemž šlo o pozůstatek putyk z první republiky. Tehdy je ovšem provozovali soukromníci většinou v kombinaci s řeznictvím, koloniálem nebo zemědělským provozem. Dnes tam fungování podmiňují především náklady na pronájem a topení.
Upravil/a: dudu
0 Nominace Nahlásit |
Za Rakouska a za první republiky většina majitelů hospod na venkově měla i jiný zdroj příjmů.
0 Nominace Nahlásit |
Jak řekl Nárožný v serialu hosoda „..no tak vono se zase hodně novejch hospod otevrelo, takze ted tech hospod bude asi vic“ .
0 Nominace Nahlásit |
Práve naopak zväčšil sa počet hospod. S pôvodným názvom ich ostalo
len pár, ale s pôvodným zameraním je ich stále viac a viac. Len sa dnes
volajú trochu inak, modernejšie anglicky znejúcim cinkotom pozlátok.
Známy príchod do hospody „Hej, hospodo, jedno velký“ ešte v tých
„lacnejších a starodomácich“ môžme použiť, ale do modernej hospody
musíme prísť ticho s nplnou peňaženkou „pán hlavný jednu tretinku,
prosím… ešte raz, a ešte a ešte rrazzz…“ pokiaľ máte čo zaplatiť,
ste hosť.
Dodatok:
Warrior: „A trubka Briketa mu dá ještě palce.“ aj ja sa hlásim za
trubku, pretože bude asi treba barbakanovi prispieť trubkami, aby ten rozvod
piva bol až do domácností v zmysle „Pivo všem“
Upravil/a: led
0
před 3256 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Víte, možná to bude trochu nepopulární názor, ale těch hospod bylo taky více proto, že se prostě komunita snažila o udržení. U nás ve vesnici bylo naprosto normální, že se třeba hospodskému poskytli dřevěné brikety za normální cenu, respektive levněji nebo třeba úplně zdarma. Proč? Protože člověk, který je prodával, si chtěl občas dojít na pivo a tak dopomohl k tomu, aby ta hospoda fungovala i v zimě.
Warrior – jestli Barbakan tahá nebo netahá z naší společnosti peníze ti nepřísluší soudit. Každý by se měl starat sám o sebe.
Drap | 1703 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 916 | |
iceT | 628 | |
da ny | 606 | |
zjentek | 573 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |