Umami chutná chutně a delikátne. Jelikož je tato chuť založena na
specifických glutamanových receptorech, tak stačí ochutnat čistý
L-glutaman sodný, který se dá sehnat. Nejblíže je asi hodně zralý
parmezán.
Je nutné dodat, že glutaman sodný není nijak škodlivý, i když to mnozí
jedinci žijící v trvalém omylu tvrdí.
0 Nominace Nahlásit |
Umami (pátá chuť) je „lahodné, kouzelné“ jídlo s mírně masovou chutí.Chutnají tak podobně houby nebo některé druhy parmezánu.
0 Nominace Nahlásit |
Anglická stránka Wiki tvrdí, že umami chutná „brothy or meaty“, což je něco jako „vývarově (vývarovitě?) nebo masově“. Též prý připomíná chuť aminokyseliny L-glutamate a 5’-ribonucleotidů jako jsou guanosine monophosphate (GMP) a inosine monophosphate (IMP) – to už přeložte sám … no a dobrou chuť.
0
před 3930 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekDrap | 8223 | |
led | 4069 | |
Kepler | 3462 | |
annas | 3402 | |
hanulka11 | 2783 | |
marci1 | 2778 | |
zjentek | 2724 | |
briketka10 | 2514 | |
quentos | 2018 | |
aliendrone | 1938 |
Aktuality |
Zábava a ostatní |