Těžko, člověk je od přírody všežravec, a pokud tělo nedostane vše, co potřebuje, jistě se to časem nějak projeví.
Upravil/a: quentos
0 Nominace Nahlásit |
Otázka je – bez urážky – pitomá, protože neexistuje na světě dostatečný vzorek populace, na základě kterého by šlo statistický výstup, nějak relevantní, zpracovat.
Nevím, pochopil-li jsi správně pojem „vegan“, možná ano, možná ne, ale považuju za nezbytné ho nyní, krátce, vymezit:
Vegetariánů znám relativně dost, znám i pár pestetariánů, arciť oni sami se označují za vegetariány (to máš podobné, jako spousta lidí se považuje za katholíky, přitom jsou to kacýři 🤷♀️😅), ale neznám jediného vegana, který by od veganství neupustil, časem.
Ty důvody jsou různé, jen namátkou:
Vegetariánství má kulturní tradici, primárně spojenou s buddhismem, takže Karíland, Siam, Viet Nam atp. Veganství nikoli.
Proto není poněkud možné udělat nějakou statistiku, která by byla s to odpovědět na Tvou otázku.
3Kdo udělil odpovědi palec? quentos, jáára, Miarozali.c
před 579 dny
|
1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?jáára Nahlásit |
Co jsem četl, tak to souvisí hlavně s jejich celkově zdravějším způsobem života
0
před 577 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Našel jsem porovnání s vegetariány, měli by žít déle:
Ještě jsem našel údaje o zdraví u veganů u vzorku
50 000 lidí:
https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/422428-jsou-vegani-vic-fit-nez-masozrouti-studie-odhalila-velke-zdravotni-riziko
Zdroj: https://cz.morefit.eu/ocekavana-delka-zivota-vegetarianu-vs-masozravci/
Upravil/a: paul1
0
před 576 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Můj postřeh: mám kamarádku veganku a je častěji nachlazená než ostatní mé kamarádky.
Upravil/a: quentos
0
před 575 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Celé tajemství správného života tkví v odříkání. Z této prastaré skutečnosti se dá vyvodit i odpověď na tvou otázku, jestli chceš.
0
před 573 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
1: https://www.oasisofhope.com/~oasisofh/media/pdf/met_vegan.pdf
2: http://bmj.fmed.uniba.sk/2008/10910-10.pdf
3: https://doc.rero.ch/record/293972/files/nutritionreviews55-s061.pdf
Záleží, jako vždy, na množství. Kdybych to měla rozvést, abych pokryla veškeré aspekty, byla bych tu do zítřka. Takže jenom asi budu šťourat do odpovědi od @Filip84 :)
Já zase znám minimum veganů, kteří by od toho časem upustili. Nevím, kde jste vzal, že je veganství finančně a technologicky náročné. Pokud byste narážel na každodenní požívání vysoce zpracovaných produktů, pak ano, např. různé sojové párky, nudličky, burgery, ty jsou poměrně drahé, výrobky musí projít spoustou procesů, kterými ztrácejí na výnosnosti živin, a nemají tedy z dlouhodobého hlediska příznivý vliv na zdraví. Pokud si ale budete vařit doma ze základních a běžně dostupných surovin, vyjde to buď nastejno, nebo výrazně levněji (záleží, jakou kvalitu výrobků vyžadujete). Jsou drahé luštěniny, obiloviny, sezónní zelenina…?
Nechápu ten výsměch s želatinovými tabletami. Vyrábí se i bezželatinové, a celkem běžně. Kdo to s veganstvím/vegetariánstvím myslí vážně, jistě bere v potaz i tento fakt. Stejně jako kožené výrobky, netestování na zvířatech, barviva, atp.
Veganské, jak tomu říkáte vy, žrádlo, může být, pokud se dobře udělá, vynikající. Stejně, jako se nemusí povést masitý pokrm, nemusí se povést i bezmasý. Mně je po nemasitém jídle lehko a dobře a můžu okamžitě opět plně fungovat a klasický poobědový útlum prakticky neznám.
„Když nemůže to a ono!“ Ne že nemůže, ale nechce. A to je rozdíl.
Stále nějak nemůžu pochopit ten výsměch tomu, že má někdo soucit a jednoduše nesouhlasí s fungováním systému – velkochovy (ano, jsou u nás), testování na zvířatech, neustálé oplodňování dobytka a skotu, mletí malých kohoutků zaživa, a mohla bych pokračovat. To, co se děje, je extrém. Proč? Protože lidí je víc a víc a potřebují žít v nadbytku. A to není dlouhodobě udržitelné pro nikoho.
0
před 565 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Pokud budeme brát v úvahu čistě jídlo, z logického hlediska nevidím žádný důvod, proč by se vegan měl dožít vyššího věku než běžný všežravec.
Z opačného pohledu, pokud si vegan dokáže doplnit vitamíny a mikroživiny (béčko, železo atd), o které přichází tím, že nekonzumuje maso a další potraviny, pak není důvod, proč by se nemohl dožívat stejně dlouhého věku, jako všežravci.
Problém je ten, že dlouhověkost se skládá z obří dávky faktorů, a jídlo je jen jeden z nich. Je tedy obtížné měřit vliv pouze jednoho faktoru, protože lidé se chovají rozdílně v mnoha ohledech.
Obecně platí, že pokud se bavíme o zdravé stravě (plnohodnotných surovinách, které nejsou průmyslově zpracované), pak čím větší pestrost potravy, tím lepší.
Drap | 3375 | |
annas | 2020 | |
marci1 | 2004 | |
Kepler | 1901 | |
mosoj | 1775 | |
da ny | 1308 | |
zjentek | 1186 | |
hanulka11 | 1028 | |
quentos | 950 | |
elkon | 936 |
Děti a zdraví |
Ženy a zdraví |
Muži a zdraví |
Nemoci |
Fitness |
Životospráva |
Ostatní zdraví |