Avatar uživatele
postcd

Doporučují se citrusy při nachlazení kvůli vit. C?

nebo kvůli ještě něčemu jinému, co česká zelenina, ovoce nedodá v tak velkém množství?
Doplňuji:
jde mi také o to jestli existuje nějaká podobná, nebo vhodnější náhrada v podobě cz potraviny

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? johana 56, Pájo před 3560 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Pájo

Pokud „pasete“ pouze po vitamínu C v českých potravinách, jeho vysoký obsah najdete v dobře známém šípku a černém rybízu (vysoká množství), dále v nižším množství v brokolici, růžičkoné kapustě, zelí, květáku atd.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
gecco

Doporučují – ale není to tak jednoduché – citrusy jsou dobré pro ´šokové´ zvýšení dávek vit. C (předávkovat se tímto vitamínem není možné), kdy jich zkonzumuješ hodně v krátkém časovém intervalu…
😉
Běžně (ale i v nachlazení nebo třeba při rakovině) je ale lepší si ´Céčko´ doplňovat jinými potravinami – rybízem, šípky, jeřabinami, plody rakytníku, výborné je i kysané (nebo syrové) zelí.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Dochy

Prý se doporučují kvůli C, ale je spousta potravin na C bohatší. Třeba červená paprika má obsah C asi 3–4× vyšší než citron (prý). Tabulku některých potravin (plodů) najdeš i na české wiki stránce pro vitamín C
http://cs.wiki­pedia.org/wiki/Vi­tam%C3%ADn_C
http://www.ovo­cedoskol.eu/no­de/60

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
pusinka50

Již se ví, že citrusy, co se týká obsahu vitaminu C, pokulhávají za jinou zeleninou. Např. paprika, kysané zelí, brokolice, černý rybíz, šípky a rakytník mají vysoký obsah vitamínu C oproti citrusům. Rakytník je zatím opomíjený a nedoceněný, ale z vlastní zkušenosti vím, že plody rakytníku (dají se zamrazit) přidané (pár kuliček) do čaje chutná velmi příjemně a osvěží. Prodává se rakytníkový čaj. Velké množství vitamínu C obsahují také brambory, nejlepší je vařit ve šlupce. Výborné je Kiwi, které obsahuje jednou tolik vitaminu C, než citron.

Při nachlazení a chřipce doporučuji jíst každý den pár stroužků česneku, třeba na chleba s máslem, česnek je přírodní antibiotikum

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
www

Doporučují, ale (vyjímám): PROBLÉM S TESTOVÁNÍM
LÉKU PROTI NACHLAZENÍ
SPOČÍVÁ V TOM, ŽE
NACHLAZENÍ JE VELMI
NEOBJEKTIVNÍ NEMOC.
Doplňuji:
Mým názorem a zkušeností je, že lepší bude nachlazení předcházet (pestrá strava, otužování..), než se spoléhat na ‚všemocnost‘ vitamínu C při nachlazení.

Zdroj: cilichili.cz/2013/11-horecka-sobotni-noci/kacime-modly/vitamin-c-je-pri-nachlazeni-na-nic/

Upravil/a: www

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek