Avatar uživatele
Kelt

Dalo by se takto urychlit ochlazování?

Klasický příklad. Uvaří se voda a nalije do hrnku a čekáme, až se dá čaj, nebo káva pít. Vařící voda má 100°C, postupně se voda ochlazuje, ale trvá to dlouho. Hrnek je keramický nebo používáme sklo, voda se postupně ochlazuje. Mohu použít plechový hrnek s nevodivým uchem, protože kov je vodivý. Také mohu použít dva hrnky a přelévat kapalinu z jednoho hrnku do druhého a druhý hrnek ochlazovat tekoucí vodou.
Ale jde i o jinou věc. Je možné urychlit ochlazení například vložením několika kovových lžiček do hrnku s kávou? Pokud se například káva dá pít 20 minut po zalití vodou v hrnku, za jak dlouho se ochladí, když do hrnku vložíme několik kovových lžiček? Můžeme dát libovolný počet lžiček, ale kapalina se nesmí vylít z nádoby, hrnku. Objem musí zůstat stejný. Otázka – urychlí se doba ochlazení horké vody (kávy, čaje) vložením kovových lžiček a kolik lžiček by se muselo vložit, aby se toto ochlazení urychlilo na poloviční čas oproti volnému ochlazování na vzduchu? Mohu si spočítat, mohu provést experiment. Ale co vy na to?
Díky

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 0 před 3612 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Drap

Samozřejmě. Ochlazovat je možné i vkládáním stale nových vychlazených lžiček. Po vyjmutí rozehřáté lžičky odebereš i část tepla.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
cochee

Poloviční čas ochlazování je mi putna, prostě mi stačí, že to chladí. Dělám to běžně v práci, i když jsem terčem posměchu, ale já nemám rád horké nápoje. Dělám si půldruhého litru čaje v keramické konvici. Po vyluhování dávám konvici na okno a do konvice hliníkový příbor držadly dovnitř. Normální příbor ne, nerez je velmi špatný tepelný vodič (viz čajová lžička v kávě, normálně ji bereme do ruky bez obav z popálení). Ještě přidám deklík, ať se do čaje nepráší, i když bez deklíku by to zchladlo ještě rychleji. Optimální je, když venku alespoň trošku fouká. Za hodinu je obsah konvice (pro mě) pitný.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Mapel

Smozřejmě, že je to možné. Každá kovová lžička odebere teplo, ale ne každá je stejná a ze stejného materiálu. Pro výpočet musíš znát její měrnou vodivodt a objem.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
ptáč

Tato psychologická otázka nějak souvisí s krátkou pracovní přestávkou. Pít kávu po 20ti minutách, to už je studené a to není káva. Jestli je potřeba vyhovět pracovní šichtě a vypít kávu aby byla akorát, chtělo by to té kávy mosaznou trubičku stočenou do spirály a foukat do ní. Do doby, než bych našel lžičky, o kterých se dá říct, že jsou opravdové lžičky, ne napodobeniny, by byla káva studená.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
zjentek

dobrá rada- uber si doma na vytápění ..já topím na 21°C a když si uvařím kafe v klasickým hrnku, tak do dvou minut po zamíchání se to pak dá v pohodě srkat, ještě jsem se nespálil a už to dělám nějakej ten pátek

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Lamalam

Smozřejmě, že je to možné. Každá kovová lžička odebere teplo, ale ne každá je stejná a ze stejného materiálu. Pro výpočet musíš znát její měrné teplo a hmotnost (nikoliv měrnou vodivost a objem).

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek