Už mě štve kupovat to vyčuchlé seno z Kaufu. Co to pořebuje?
https://pixabay.com/en/marjoram-plant-leaves-kitchen-herb-115353/kdy se sklízí?
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 4Pro koho je otázka zajímavá? annas, johana 56, briketka10, aliendrone před 2379 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Odpoveď byla označena jako užitečná
Dá a nepotřebuješ k tomu nic zvláštnějšího, než to, co na pažitku.
Květináč, hlína, hnojivo, voda. Jako u všeho, při nákupu hlíny
NEŠETŘI, kup dražší – vyplatí se! Ideální je mít vlastní kompost
(nebo osomrovat kámoše) ;) :D :D!
I v těch nejlepších kupovaných jsou parazité + plevel! Dobré je hlínu
„tepelně opracovat“ (zahřát na cca 1h, aby ty mrchy chcíply) a nedostaly
tak vůbec žádnou šanci – to ovšem NEDĚLEJ doma, jinak budeš týden
větrat smrad!! (vlastní zkušenost) Věř mi, k čemu ti bude majoránka,
kterou budeš muset ošetřovat např. přípravkem proti molicím?
Jinak – NESNÁŠÍ vítr a přelití. Na větrném místě neroste (roste BLBĚ – pomalu, skoro vůbec) a přeléváním ji dokonce můžeš odrovnat!! Majoránka snese „trochu sucha“ MNOHEM lépe, než bohatou zálivku!! Zálivku prováděj zespoda, shora jen „kosmeticky“. Potřebuje HODNĚ slunce (žádný polostín)! Pokud máš kompost nebo kvalitní hlínu, nepotřebuje ani hnojit. (no, já po první sklizni zaleji hnojivem)
Majoránku ti můžu vřele doporučit. Čerstvá je ÚPLNĚ NĚCO JINÉHO, než to seno z krámu. Sám jsem z toho byl poprvé úplně pryč, JAK VELKÝ to je rozdíl. To je snad úplně jiná kytka, než to co je v krámě. Já už ji začal cpát i jako přídavek do kuřvývarů i hovývarů (ČERSTVOU)! FAKTICKY je to prostě BOMBA!
Spolu s pažitkou, kadeřavou petrželkou a mátou peprnou (mentha piperica – bacha, dnes je k nesehnání!) je to jediná bylinka, kterou má smysl (podle mne) v malém (tedy doma) pěstovat. Vřele doporučuji, i když už je na ni trochu pozdě – tedy na 2 hodnotné sklizně, ale možná to dáš.
Jediná nevýhoda je její „drhnutí“ (odstranění stonků) po sklizni. To je fakticky práce na švestku, ale doporučuji nahnat nevolníky, ať se činí. (nejlépe ženské příbuzenstvo – osvědčuje se mi je nalákat na posezení s „dietními“ zákusky z cukrárny za rohem a kvalitní kávičkou atd. Holky si pokecají a aby se moc nenudily, tak je zásobuješ čerstvou sklizní. Však víš, že ženy dokáží drbat slovně a ZÁROVEŇ spolu s tím i odrbou tu majoránku! ;) :D :D
Rozhodně NEDOPORUČUJI se zmýlit v tom, že majoránku na drobno posekáš a dáš na mrazák! Ty stonky jsou prostě mnohem tlustší než list a pak to např. v polévce je divné. Jedině odrbat lístečky a ty pak skladovat. (já majoránku nesuším, dávám na mrazák, je to o dost lepší)
Vítej v klubu „domácích farmářů“, (nebo snad i balkónových
latifundistů? ;) :D :D)
A hlavně si pamatuj – žádné skrupule, jedině nekompromisní činy vedou
k cíli! (to až budeš po tříměsíčním piplání váhavě s nůžkami
stát nad truhlíkem a dumat nad tím, že je škoda to sklidit, když to „tak
hezky roste“! ;) :D :D
1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?Kepler Nahlásit |
Ano. Jedn dobu jsem ji pěstovala, krásně voní. Já jim mám moc ráda.
Ale u nás v zelenině prodává majoránku a bobkový list od sroukromého zahradníka., naposled jsem si již koření koupila.
Je to rozdíl, dala jsem do omáčky jeden bobkový list, aroma bylo až
nepříjemné, snížila jsem na polovinu na rozdíl od marketového.
Stejně majoránka., tu dávám i do míchaných vajčíek.
Podívejte se do odkazu, kde semenea prodávají a píší i o pěstování.
Upravil/a: annas
0 Nominace Nahlásit |
Lze koupit i semeno, ale sazeničky jsou výhodnější. Sází se 3–4 do jednoho trsu. Potřebují trochu půdy, světlo a zelévat.
0 Nominace Nahlásit |
Aliene, díky za zprostředkování bohatých zkušeností. Jak jsem psal, bude pěstovaná v bytě, takže vítr není problém. Mám široký vnitřní okenní parapet, jenže okno je na západ a tam mi stíní stromy, takže sluníčka si bylinka moc neužije. Přesto to zkusím, Uvidíme, zahulíme. Vlastně ne, majoránka není marijánka.:-)