Může vůbec za takovou mrzkou cenu být maso kvalitní receptury?
Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? aliendrone před 808 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Co má kvalita masa společného s recepturou? Tys toho moc nenavařil, co? 🙂
Na dobrý burger potřebuješ jak libové hovězí, tak hovězí prorostlé (mramorované), tak nějaký ten tuk. Je to stejné, jako se svíčkovou, Sauerbraten, pot au feu nebo bigosem: žádný universální recept neexistuje.
Když děláš burgery v hospodě, tak nějaký ten hovězí ořez máš vždycky. Tak ho překrájíš, nakrájíš k tomu nějaké to libové hovězí a všecko to pomeleš.
Vstupní náklady nejsou nějak šílené. Libové hovězí koupíš Ty, jako malospotřebitel, a s DPH, za cca Kč 220.00 – Kč 250.00, to máš ve VOC, a bez DPH, tak Kč 140.00, zhruba. McDonald´s a spol. mají nasmlouvané quantum masa na třicet let dopředu (obrazně řečeno), takže oni se klidně dostanou i pod stovku. Hodně pod stovku.
Normálně hovězí ořez máš, já mám taky doma, v mrazáku, permanentně nějaký hovězí ořez, stejně tak vepřový ořez, a to až do doby, než z něj udělám nějaký fond brun, demi glace, nebo ho použiju na vejvar, nebo něco podobného. Takže v hospodě máš hodně hovězího ořezu, protože lidi žerou hovězí, jako by nebylo žádné zítra, i když je relativně drahé. Takový řetězec nemá hovězí ořez, protože oni nevaří, oni montujou. No tak potřebuješ nějaké maso, které má charakter toho prorostlého, z části i mramorovaného a tučného, hovězího ořezu. To můžeš koupit nějaký krk, zbytky od pupku (vedle flanku) těch možností je. Takové maso se prodává něco kolem stokoruny, spíš těsně nad, v MOC, a v malém, takže VOC a bez DPH cca Kč 60.00 – 70.00. No, a teď si vezmi, že toho kupuješ deset tun měsíčně (jo, Německo, Polsko, Slovensko, Rakousko, my …), se dostaneš na jednotky desetikorun. A toho máš, v tom jejich „burgeru“, většinu, takže se klidně můžeš dostat na průměrnou cenu za 1 kg masa kolem Kč 50.00.
Jedna ta „placka“ toho jejich „masa“ váží 45g v syrovém stavu (to kdybys prodával v hospodě, tak v lepším případě zkrachuješ, v horším ještě dostaneš počuni!), no tak 0.045 × 50 = Kč 2.25 @ 1 ks burger.
Ono na tom moc nevymyslíš: je to z masa, to je znát, ale někde v tom jejich burgeru je chemie (já to poznám, nejsem na to zvyklý, tak je mi z toho blbě), jestli je to v housce, nebo v tom mase: fakt nevím.
Ta kvalita, když teda pomineme to, že abys se adekvátně najedl, tak těch jejich burgerů musíš sníst pět, dostane nafrak tím průmyslovým zpracováním.
Ve chvíli, kdy Ty si objednáš u pudlu „burger“, tak bourák vytáhne placku z mrazáku a strčí jí na grill. Mrazit se dají, naprosto v pohodě, kosti, mrazit se dá ořez na omáčky, vývary, prostě to, co pak nejíš, jo, ty to vyvaříš a vyhodíš (dáš psovi…), ale jinak mražené maso prostě není dobré.
Ta kráva, že jí vezou, bůhví odkud, k nám na jatka, taky z toho není třikrát happy. Poražené maso pak vezou zpátky do Polska, aby ho tam namleli, napačokovali a hluboce zamrazili. A to pak vezou, v mrazírenském autě, do centrálního skladu bůhví kde, a z toho do jednotlivých poboček, kde to někdo musí převzít, napípat do termínálu, zavézt do mrazáku, no a potom distribuovat na ten grill. O to není, tím, že to je hluboce zamrazené, tak tam nemusí být ani tuna chemie, ale samozřejmě chuť jde do kelu, no a Ty můžeš věřit, že ten teplotní řetězec bude dodržen. Je to možné, i zázraky se dějí, občas, ale na druhou stranu u mraženého trvá dlouho, než to rozmrzne, takže nějaký ten teplotní shock není až takový problém.
https://www.vitalia.cz/clanky/od-telete-po-hamburger-jak-vznika-ikona-mcdonald-s/
1Kdo udělil odpovědi palec? Dvorní šašek
před 808 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Nevím, do toho nevidím a veškeré mé info ohledně toho pochází z médií (a tam se McDonalds pochopitelně chválí o 106, jak kvalitní suroviny používají). A protože nejsi první den na světě, tak jisté víš, že taková masírka zpravidla znamená kulový. :)
Jinak v burgerech nevidím takové supernezdravé megazlo, jak se obecně o nich píše. On je rozdíl, když celý den dáváš kafe a sem tam něco ťukneš do PC a k tomu sežereš 4 BigMacy a úpo něco jiného, když lítáš jak čamrda a najdeš si čas něco pojíst jen když se přesunuješ v autě a dáš jen jeden (místo oběda). I tak, díky za McDrive, jakkoliv mi jejich burgery nepřijdou moc dobré (chutné).
Pamatuje někdo na Zahraďáku asi tak před 20–25 lety uprostřed areálu Cíl ten stánek s Rusákem(Ukrajincem)? Bože, ten UMĚL dělat burgery! Musel do nich sypat nějaké drogy nebo co, ale vždycky když jsem měl cestu kolem, MUSEL jsem se zastavit a koupit! Ona i cena tomu odpovídala, BigMac stál tenkrát 25Kč, jeho MEGABURGER stál 40Kč, ale rozhodně to za ty penge stálo!!! NJN, dobrého pomálu, kde je mu konec? :(
1Kdo udělil odpovědi palec? Dvorní šašek
před 808 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekDrap | 1704 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 916 | |
iceT | 628 | |
da ny | 606 | |
zjentek | 573 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |