Avatar uživatele
dust8

Co způsobuje, že vařené brambory po nějaké době v lednici vyblednou?

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? annas před 1808 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Z odborné Poradny Výzkumného brammborářské ústavu Havlíčkův Brod se dovíte víc na stejnou otázku.

„Proč některé žluté brambory na druhý den po uvaření zbělají? Chuť neztratí, ale vzhledově jsou odpuzující.“

  1. "Změna barvy dužniny po uvaření a rychlost této změny je odrůdovou vlastností, částečně může být také ovlivněna průběhem povětrnostních podmínek ve vegetaci. Oxidační procesy a jejich projevy v podobě změny barvy do bílé, šedé apod. také závisí na teplotě, při které jsou vařené hlízy uchovávány. Nehledě na změnu barvy, přechovávání vařených brambor do druhého dne zhoršuje jejich kvalitu i chuťové vlastnosti.
  2. Brambory vařené předchozí den a uložené v lednici škodlivé pro konzumaci rozhodně nejsou. Podstatně se však snižují jejich kvalitativní vlastnosti, mění se jejich vzhled i chuť. Do jaké míry k tomu dochází, hodně záleží na odrůdě. Lépe je tedy vždy konzumovat vařené brambory čerstvé."

https://www.vub­hb.cz/cs/forum/po­radna

Upravil/a: annas

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
zjentek

Většinou ČAS a tady to neplatí jenom u brambor, třeba to taky vidím, když na sebe mrknu do zrcadla! D;D;D;

Jinak souhlas s annas, že každá odrůda brambor bledne jinak. Na jedno jídlo někdy vařím směs několika druhů kobzolů a pokud se nesní, tak druhým dnem některé vyblednou, některé ne. Některé zůstanou krásně žluté a jako by „zgumovatí“ (většinou ty salátový druhy) a ty jsou pak NEJLEPŠÍ a přijdou nakrájet a osmahnout na pánvi a to je úplně nejvíc, ostatní se poroučí do kompostu.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Hufnágl

Bude to způsobené asi tím, že se bramborový škrob mění na cukr a tak brambory vyblednou. Prostě chemická reakce.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
mosoj

Chladem.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek