Avatar uživatele
Ryboun

Co vlastně obsahuje dezertní víno?

Víte, chci se vás zeptat možná znáte sladké víno. Chci se vás zeptat, proč může být každý opilý z dezertního vína? Já jsem totiž kolikrát viděl lidi, kteří si kupovali dezertní víno a byly z něho opilý a jednou jsem i viděl chlapa, co když ho vypil tak on si totiž lehnul v lese a spal. Akorát jsem četl že prý se dezertní víno výrábí z cukru a alkoholu. Chci se vás zeptat co vlastně obsahuje to sladké víno že má na ten organizmus větší dopad než třeba pivo?

Zajímavá 0 před 3024 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
ratava

trochu bych to upřesnila:
V současné době náš vinařský zákon definici dezertního vína nemá, laicky se do něj řadí všechna sladká vína spadající i do kategorie likérových/ fortifikovaných.

Sladké víno je víno s obsahem zbytkového cukru nad 45 g/l, jedná se o výběrová vína, ledová a slámová (v ČR). Rozdělení dle zbytkového cukru je charakteristické pro střední Evropu (ČR, Německo, Rakousko…), např. Francie obsah cukru neudává, vína tak nerozděluje a i velmi kvalitní fr.víno smí být za určitých podmínek doslazené.
Naši vinaři plní sladká vína do 0,5 lahví, ledové, slámové do 0,2–0,35. Ono toho výsledného produktu z těch hroznů až tolik není… Opít se z jedné lahve do němoty je takřka nemožné… a nejen sladkost, ale i cena vína trochu znemožňuje vypít větší množství…

Fortifikované/ likérové víno je víno dolihované (vinným alkoholem)- portské, madeira, sherry, u nás např. Hruška, Špalek… Má vyšší obsah alkoholu než běžné víno (až cca 24%), vyrobeno může být v suché i sladké verzi…

Dezertní víno tak může být v podstatě i jakékoliv víno s uměle přidaným cukrem, moštem, či jinak přislazené, kdy zvýšený obsah cukru zároveň prokvasí na vyšší obsah alkoholu. Dost často tak vídám při domácí výrobě „obývákových vín“ z různých druhů ovoce (rybíz, třešně, višně…)

Mnohé země při doslazování vín nemají až tak přísná pravidla, tak je často k mání na trhu sladký Kagor, sladká moldavská vína všeobecně, občas řecká a pod. Vzhledem k chybějící definici je a) (asi) prodejci mohou nabízet jako dezertní sladká vína, b) zákazníci mohou vnímat jako dezertní sladká vína. Jejich cena nebývá velká, na opití „stačí“… Jen po nich druhý den více bolí hlava…

…co z toho pil pán spící v lese- nevím… :o)

(tiché víno přirozeně vykvasí až do 15%, záleží na klima, kde hrozny rostou, v Chile, na jihu Francie a p. mají běžně vyšší obsah alkoholu než my…)

Upravil/a: ratava

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Kepler

Ne, nevyrábí se z cukru a alkoholu. Správná formulace je že se vyrábí kvašením vinných hroznů, nebo ovoce obsahující cukr. Alkohol vzniká až při tomto procesu. Dezertní víno se zpravidla ještě uměle doslazuje. Dezertní víno tedy obsahuje totéž co vína suchá, nebo polosuchá, pouze obsah cukru je vyšší. Na stupeň opilosti má vliv pouze obsah alkoholu a vypité množství (+ další méně podstatné faktory – tím myslím, že žena střízlikovitá se zhuláká daleko dřív než hromotluk).

Upravil/a: Kepler

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
dubraro

Dezertní víno obsahuje obvykle více alkoholu než běžné víno, proto je účinnější při způsobování opilosti. Toho se dosahuje buď kvašením vína s vysokým obsahem cukru, nebo přímo přidáním alkoholu. Navíc sladká chuť přítomnost alkoholu maskuje a člověk toho vypije víc (cukr se někdy taky přidává).
Pivo obsahuje jen zlomek množství alkoholu proti vínu, proto je potřeba jej vypít mnohem víc pro stejný stupeň opilosti. Pivo 12° obsahuje asi 5% alkoholu, běžné víno 11–12%, dezertní víno 15% i více.

Zdroj: https://cs.wi­kipedia.org/wi­ki/Dezertn%C3%AD_v%C­3%ADno

Upravil/a: dubraro

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Kepler

Dubraro: vína obvykle přirozeně vykvasí do 12 % obsahu alkoholu. Je-li obsah alkoholu vyšší, jedná se o fortifikovaná vína, kdy se alkohol přidává – likérová vína, portské. Mošt se záměrně nenechá dokvasit a ponechá se vyšší obsah cukru.

před 3024 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek
Zajímavé otázky v kategorii Zdraví