Avatar uživatele
gundhii

Co to je „rektifikovaný“.

Slovo se vyskytuje v souvislosti s alkoholem. Děkuji za odpovědi.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 0 před 4264 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
mosoj

Definice :
Rektifikace je mnohonásobně opakovaná jednoduchá rovnovážná destilace, při níž se využívá tepelného obsahu (výparného tepla) par k odpaření kapaliny.
Proto je také konstrukce rektifikační kolony jiná než obyčejné destilační kolony.

Citace " Malá encyklopedie chemie 1976

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Funna

Rektifikace – mnohonásobná destilace
Doplňuji:
strýček google toho ví víc než my, rychlejší je se zeptat jeho .-)

Upravil/a: Funna

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
cukrar

gundhii,
o alkoholu toho moc nevím, ale ve stavebnictví je to stavitelný závěs.....

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
cochee

Rektifikace je v podstatě kontinuální destilace na patrech rektifikační kolony, tu nebudu popisovat, je to na dlouho, viz internet. Jen že má jakási patra, ať už opravdová nebo tzv. teoretická a na horním konci z toho bude vytékat destilát, v tomto případě ten rektifikovaný líh a na spodním se bude shromažďovat zbytek směsi, ze které se ten líh „těží.“ Platí přitom, že čím vyšší patro kolony, tím je čistší (v tomto případě) líh a čím nižší patro, tím méně lihu kapalná fáze obsahuje. Protože líh kontinuálně z kolony odchází, je třeba též tzv. nástřiky kontinuálně přivádět původní surovou směs. Toť poněkud zjednodušená teorie rektifikace. (Kdyby chtěl někdo protestovat, prosím… rektifikace mě živí 🙂 )

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek