Vláknina je nestravitelná část rostlinné potravy, která pomáhá pohybu potravy trávicí soustavou, vstřebává vodu a váže na sebe některé látky z potravy, jako například cholesterol. Chemicky se stává vláknina z neškrobových polysacharidů a několika dalších složek rostlin jako je celulóza, lignin, vosky, chitiny, pektiny, beta-glukany a oligosacharidy.
Více ve zdroji
Zdroj: http://cs.wikipedia.org/wiki/Vl%C3%A1knina
0 Nominace Nahlásit |
Vláknina je nestravitelná část rostlinné potravy, která pomáhá pohybu potravy trávicí soustavou, vstřebává vodu a váže na sebe některé látky z potravy, jako například cholesterol
Rozpustná vláknina je obsažená v mnoha druzích potravin včetně následujících:
luštěniny (hrách, sojové boby, fazole)
oves, žito, ječmen
některé ovoce (především jablka a banány) a bobule
některá zelenina jako brokolice a mrkev
kořenová zelenina
brambory (jejich slupka obsahuje nerozpustnou vlákninu)
semena psyllia (jen asi ⅔ rozpustné vlákniny).
Luštěniny běžně obsahují sacharidy krátkých řetězců, které, ač
nestravitelné lidským trávicím ústrojím, jsou rozkládané bakteriemi
nacházejícími se v tlustém střevě, což způsobuje nadýmání.
Zdroje nerozpustné vlákniny zahrnují následující:
celozrnná jídla
otruby
ořechy a semena
zelenina jako zelené fazole, květák, cuketa, celer
slupky některých druhů ovoce a rajčat
Zdroj: http://cs.wikipedia.org/wiki/Vl%C3%A1knina
0 Nominace Nahlásit |
Třeba brambory,obilí,luštěniny,víc mne nenapadá. A vláknina,kterou obsahují,je nestravitelná, a pomáhá,např, s trávením potravy.
0
před 4964 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekDrap | 8223 | |
led | 4069 | |
Kepler | 3462 | |
annas | 3402 | |
hanulka11 | 2783 | |
marci1 | 2778 | |
zjentek | 2724 | |
briketka10 | 2514 | |
quentos | 2018 | |
aliendrone | 1938 |
Aktuality |
Zábava a ostatní |