Umami je vedle čtyř základních (lidských) chutí (sladká, hořká, slaná a kyselá) pátou chutí. Název je odvozený z japonštiny (umai, česky chutný, delikátní). Specifický chuťový receptor pro umami taste-mGluR4 byl objeven v roce 2000[zdroj?] a vnímá v jídle obsaženou aminokyselinu kyselinu glutamovou nebo její soli (glutamáty
Zdroj: http://cs.wikipedia.org/wiki/Umami
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekannas | 5282 | |
Kepler | 2867 | |
Drap | 2684 | |
quentos | 1806 | |
mosoj | 1594 | |
led | 1386 | |
marci1 | 1360 | |
aliendrone | 1217 | |
zjentek | 1108 | |
Kelt | 1042 |
Astronomie |
Fyzika |
Jazyky |
Matematika |
Sociální vědy |
Technické vědy |
Ostatní věda |