Suchý led byl vynalezen na počátku minulého století v Indii vojenským lékařem. Je to ztuhlý plyn (kysličník uhličitý), kdežto obyčejný led je ztuhlá voda. Suchý led je o 60 °C studenější než obyčejný led. Používal se k přidávání do šlehané smetany a bílků ke zvýšení soudržnosti.Byl též dříve hodně využíván ve zmrzlinových strojích. Jedná se o tuhý kysličník uhličitý, který se stále vypařuje, aniž taje. Suchý led se vypařuje na útraty tepla přechovávaných potravin, které se tím drží na potřebných nízkých teplotách.
Plyn pod vysokým tlakem zkapalní a pak se mrazí do ledových bloků. Jeho teplota je – 80 °C, a při jeho manipulaci musíme používat rukavice. Hodíme-li kus ledu do vody, klesá ke dnu protože je téměř o polovinu těžší než voda. Ve vodě, ale i na vzduchu dojde k vypařování, kdy se mění v plyn a z vody vystupují bublinky vyvolávající dojem, jako kdyby se vařila voda. Na suchu po vypaření suchého ledu nezůstane žádná vlhkost.
0 Nominace Nahlásit |
Otázka nemá žádné další odpovědi.
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekDrap | 8209 | |
led | 4068 | |
Kepler | 3462 | |
annas | 3402 | |
hanulka11 | 2783 | |
marci1 | 2777 | |
zjentek | 2713 | |
briketka10 | 2514 | |
quentos | 2018 | |
aliendrone | 1938 |
Aktuality |
Zábava a ostatní |