Osobně se ztotožňuji s tímto názorem: způsob ohodnocení této služby
se u nás vymyká podstatě, kterou ta služba má. Možná jsem naivní, ale
měla by zůstat dobrovolná a nevidím jediný argument, proč by mělo být
spropitné automatické. Pokud bude povinné ve všech provozech, pak půjde jen
o zvyk. Spropitné by mělo být i nadále dobrovolné.
Zdroj: https://www.lidovky.cz/relax/dobra-chut/automaticke-spropitne-pokud-hoste-nejsou-spokojeni-platit-by-ho-nemeli.A200528_110655_dobra-chut_ape
Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? annas, aliendrone před 1639 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Souhlas.
Proč by měl zákazník platit povinně zaměstnanci jiného
zaměstnavatele?
Proč by měl zákazník platit cokoli navíc, když není spokojen?
Spropitné je logické dávat, když je zákazník spokojen. Ne když obsluha
dělá jen to, co musí. Někdy ani to ne.
0 Nominace Nahlásit |
Spropitné nechávám, ale jen tehdy, pokud obsluha a jídlo bylo v pořádku (ve většině případů). Zastávám názor, že by to mělo být dobrovolné a na každém, dle jeho uvážení. Jako povinnost se mi to nezamlouvá. Je přece má vůle, kde nechám své peníze a hlavně za co. Za kyselý ksichty a šlichtu těžko…
0 Nominace Nahlásit |
V tom článku se taky uvádí:
„V našich restauracích připočítáváme ke skupinovým rezervacím 10%
spropitné v případě, že je klient se servisem spokojený. Vždy na to
klienta dopředu upozorníme. Pokud by měl klient k servisu výhrady, nemůže
být spropitné účtováno.“
Takže podle mého mínění spropitné není automatické, ani povinné.
Kdybych s číšnikem nebyl spokojený, nerozpakoval bych se
spropitné nedat.
0 Nominace Nahlásit |
Automatické spropitné je protimluv. Pan restauratér asi chtěl říci přirážka nebo zdražení.
4Kdo udělil odpovědi palec? quentos, dudu, zjentek, aliendrone
před 1639 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Až se pingl začne k hostu chovat s úctou, začne mu při stole naslouchat, plnit své služby a jeho tužby a host bude vědět, že tam borák obětavě kmitá za nějakých 80 kč/hod., tak ať má i spropitné. Ovšem takhle se český pingl NIKDY chovat nebude, pokud a dokud spropitné bude povinné! Proto jak někteří hosté, tak někteří hostinští by se již měli probrat z hlubokého kómatu, de facto by již meli býti probráni, bo kapitalismus k tomu potřebný už tady trvá myslím dlouho dosti.
Za druhé nechápu, proč se spropitné u nás vymiká podstatě. Natož
abych pochopil, proč se podstatě vymyká způsob ohodnocení této služby.
Přece uctivému číšníkovi, který mě neojebal, věnuji bez mrknutí 13%
z útraty (v případě, že jsem utratil málo- do stovky, tak i více,
v případě útrady do 50kč nechám i 100% navíc, dle situace v lokálu
či na zahrádce, aby DOBŘE věděli, ČÍM si peníz vydělali), zatímco
neochotnému sebestřednému hovadu nedám bez uzardění nic.
K peněženkám nás z Prajzké se přívětivě kloní fakt, že druhá
zmiňovaná skupina méně kvalifikovaného personálu v pohostinství je
zatraceně obšírná.
4Kdo udělil odpovědi palec? dudu, GM, aliendrone, Malvína
před 1639 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Kdybych byl číšníkem,styděl bych se před hosty že je něco takového vymyšleno.
2Kdo udělil odpovědi palec? aliendrone, zjentek
před 1639 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Nehledej v tom logiku, v našem prasoidním úpadkovém systému jsou podobných „nápadů“ mraky (dokonce již provozovaných v praxi!), tohle je jen další z nich. :(
Názorná ukázka „jak systém pracuje“. Všimni si, že v článku se z dotazovaných prakticky NIKDO nepozastavil nad NEHORÁZNOSTÍ takového nápadu. :(
0 Nominace Nahlásit |
Automatické spropitné? Co je to za blábol? O tom, jestli si to zaslouží, rozhoduje zákazník, ne poskytovatel služby. Natož, aby na to měl restauratér jakékoli PRÁVO!! Přeci je to právo, nikoli povinnost zákazníka, jestli něco nechá, nebo ne. Asi se budu muset podívat, kde to provozujou a jít se tam podívat. I s několika institucemi, jako je ČOI, hygi, hasiči, elektrikáři, finančáci… Se z toho pak podělaj… na co maj právo. Dostanou, co si zasloužej.
0 Nominace Nahlásit |
Drap | 1703 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 916 | |
iceT | 628 | |
da ny | 606 | |
zjentek | 573 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |