Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 19.únor 14:29

Vyhnout se společné konzumaci 2 bílkovin živoč. původu (mléčný výrobek
X maso, maso/šunka x sýr apod. Máslo se ovažuje za neutrální.).
Nekombinovat v jednom jídle maso s cukrem/ovocem. Časový odstup alespoiň
Půl až 1 hodinu).
Důvody: tělo umí trávit jen jednu bílkovinu (ovoce, zeleninu), to druhé čeká.
Vznikají plyny, „hniloba“ = žaludek a hlavně střeva úpí. :D
Nekombinovat v jednou jídle zeleninu s ovocem/cukrem.
Nepít mnoho před jídlem, ani během jídla. Žaludeční kyseliny se příliš
naředí ⇒ těžké trávení,“boleb­řich“. Může se stát, že při větším množství přijatých tekutin
se strava v žaludku nestihne proměnit v tekutou a posune se do střeva dříve, ještě v tužším stavu. To má za následek zvýšení plynů, zápachu, meteorismus
Často vadí syrová zelenina, je vhodné ji tepelně zpracovat (lehce okulit na pánvi, ve vodě,
dusit, až bude měká/poloměkká). Okurky, ředkvičky syrový květák, kedluben, rajčata si někdo musí odpustit. Stejně tak zeleninové saláty se sladkokyselou zálivkou (cukr x ocet).
Ocet lihový konzumovat jen výjimečně (a pak, kapka octa = kapka krve). Raději vinný apod.
„Nalemtat“ se má člověk až tak po 20 . 30 minutách po jídle. Jinak jen lehce zapíjet malými doušky, když to musí být :)
Probiotiky na střevech, nic nepokazíte (kazit se budou jen zuby). Kvalitní jogurt,
kysanou smetanu aj. a větší množství bílkovin nekonzumovat na noc!

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 19.únor 14:38

Vyhnout se společné konzumaci 2 bílkovin živoč. původu (mléčný výrobek
X maso, maso/šunka x sýr apod. Máslo se ovažuje za neutrální.).
Nekombinovat v jednom jídle maso s cukrem/ovocem. Časový odstup alespoiň
Půl až 1 hodinu).
Důvody: tělo umí trávit jen jednu bílkovinu (ovoce, zeleninu), to druhé čeká.
Vznikají plyny, „hniloba“ = žaludek a hlavně střeva úpí. :D
Nekombinovat v jednou jídle zeleninu s ovocem/cukrem.
Nepít mnoho před jídlem, ani během jídla. Žaludeční kyseliny se příliš
naředí ⇒ těžké trávení,“boleb­řich“. Může se stát, že při větším množství přijatých tekutin
se strava v žaludku nestihne proměnit v tekutou a posune se do střeva dříve, ještě v tužším stavu. To má za následek zvýšení plynů, zápachu, meteorismus
Často vadí syrová zelenina, je vhodné ji tepelně zpracovat (lehce okulit na pánvi, ve vodě,
dusit, až bude měká/poloměkká). Okurky, ředkvičky syrový květák, kedluben, rajčata si někdo musí odpustit. Stejně tak zeleninové saláty se sladkokyselou zálivkou (cukr x ocet).
Ocet lihový konzumovat jen výjimečně (a pak, kapka octa = kapka krve). Raději vinný apod.
„Nalemtat“ se má člověk až tak po 20 . 30 minutách po jídle. Jinak jen lehce zapíjet malými doušky, když to musí být :)
Probiotiky na střevech, nic nepokazíte (kazit se budou jen zuby). Kvalitní jogurt,
kysanou smetanu aj. a větší množství bílkovin nekonzumovat na noc!
V kostce jsem popsala obecné zásady výživy, už při lehkých dispeptických obtížích. Většina lékařů se domnívá, že tato „pravidla“ jkaždý automaticky dodržuje. Na podobné informace však člověk běžně nenarazí (škola, lékař, nutriční poradci informaci nepodají), pokud již tyto návaky nezíská v rodině. A tam také chybí.