Odpověděl/a – 19.únor 14:29
Vyhnout se společné konzumaci 2 bílkovin živoč. původu (mléčný
výrobek
X maso, maso/šunka x sýr apod. Máslo se ovažuje za neutrální.).
Nekombinovat v jednom jídle maso s cukrem/ovocem. Časový odstup
alespoiň
Půl až 1 hodinu).
Důvody: tělo umí trávit jen jednu bílkovinu (ovoce, zeleninu), to druhé
čeká.
Vznikají plyny, „hniloba“ = žaludek a hlavně střeva úpí. :D
Nekombinovat v jednou jídle zeleninu s ovocem/cukrem.
Nepít mnoho před jídlem, ani během jídla. Žaludeční kyseliny se
příliš
naředí ⇒ těžké trávení,“bolebřich“. Může se stát, že při
větším množství přijatých tekutin
se strava v žaludku nestihne proměnit v tekutou a posune se do střeva
dříve, ještě v tužším stavu. To má za následek zvýšení plynů,
zápachu, meteorismus
Často vadí syrová zelenina, je vhodné ji tepelně zpracovat (lehce okulit na
pánvi, ve vodě,
dusit, až bude měká/poloměkká). Okurky, ředkvičky syrový květák,
kedluben, rajčata si někdo musí odpustit. Stejně tak zeleninové saláty se
sladkokyselou zálivkou (cukr x ocet).
Ocet lihový konzumovat jen výjimečně (a pak, kapka octa = kapka krve).
Raději vinný apod.
„Nalemtat“ se má člověk až tak po 20 . 30 minutách po jídle. Jinak
jen lehce zapíjet malými doušky, když to musí být :)
Probiotiky na střevech, nic nepokazíte (kazit se budou jen zuby). Kvalitní
jogurt,
kysanou smetanu aj. a větší množství bílkovin nekonzumovat na noc!
Odpověděl/a – 19.únor 14:38
Vyhnout se společné konzumaci 2 bílkovin živoč. původu (mléčný
výrobek
X maso, maso/šunka x sýr apod. Máslo se ovažuje za neutrální.).
Nekombinovat v jednom jídle maso s cukrem/ovocem. Časový odstup
alespoiň
Půl až 1 hodinu).
Důvody: tělo umí trávit jen jednu bílkovinu (ovoce, zeleninu), to druhé
čeká.
Vznikají plyny, „hniloba“ = žaludek a hlavně střeva úpí. :D
Nekombinovat v jednou jídle zeleninu s ovocem/cukrem.
Nepít mnoho před jídlem, ani během jídla. Žaludeční kyseliny se
příliš
naředí ⇒ těžké trávení,“bolebřich“. Může se stát, že při
větším množství přijatých tekutin
se strava v žaludku nestihne proměnit v tekutou a posune se do střeva
dříve, ještě v tužším stavu. To má za následek zvýšení plynů,
zápachu, meteorismus
Často vadí syrová zelenina, je vhodné ji tepelně zpracovat (lehce okulit na
pánvi, ve vodě,
dusit, až bude měká/poloměkká). Okurky, ředkvičky syrový květák,
kedluben, rajčata si někdo musí odpustit. Stejně tak zeleninové saláty se
sladkokyselou zálivkou (cukr x ocet).
Ocet lihový konzumovat jen výjimečně (a pak, kapka octa = kapka krve).
Raději vinný apod.
„Nalemtat“ se má člověk až tak po 20 . 30 minutách po jídle. Jinak
jen lehce zapíjet malými doušky, když to musí být :)
Probiotiky na střevech, nic nepokazíte (kazit se budou jen zuby). Kvalitní
jogurt,
kysanou smetanu aj. a větší množství bílkovin nekonzumovat na noc!
V kostce jsem popsala obecné zásady výživy, už při lehkých
dispeptických obtížích. Většina lékařů se domnívá, že tato
„pravidla“ jkaždý automaticky dodržuje. Na podobné informace však
člověk běžně nenarazí (škola, lékař, nutriční poradci informaci
nepodají), pokud již tyto návaky nezíská v rodině. A tam
také chybí.