Budu macerovat sedmikrásku na med a v mnoha receptech vidím tentýž postup: sedmikrásku šup do vody + nakrájený citrón a 24h macerovat.
Ale proč ne citron až potom? Přece v kyselém prostředí se určitě nebudou uvolňovat tytéž látky jako ve vodě. Nebo budou? Nebo naopak kyselé macerování prospěje?
Recepty se touto problematikou příliš nezabývají, jsem zjistil. Vidí do toho někdo „místní“ tady? Stačilo by mně mít základní povědomí o maceraci – uvolňování látek do roztoku v tom kterém prostředí. Nějaký chemik? děkuji. (;
Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? annas, paul1, Ametyst před 1272 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Mám knihu Lékárna na dosah ruky od kolektivu autorů.
V ní je uvedené, že výluh se dělá takto:
„Droga se přelije vlažnou vodou a nechá se vyluhovat při pokojové teplotě v rozmezí od 30 minut až do několika hodin. Pak se výluh zcedí a používá dál.“
Prý zalití vlažnou vodou je zdravější. Tak nevím.
Zde máte recept ve slovenštině
https://varecha.pravda.sk/recepty/sedmokraskovy-med/58391-recept.html
Upravil/a: annas
0 Nominace Nahlásit |
Nedá se jednoznačně odpovědět, vždy záleží na povaze látek, které se mají vyluhovat. Alkalické látky se budou lépe luhovat do kyselého prostředí a naopak.
Řiď se receptem a nešpekuluj.
Upravil/a: quentos
0 Nominace Nahlásit |
Nejspíš se citron přidává proto, aby macerát nezačal kvasit. Viděla jsem i recept, kde se přidá na špičku lžičky zázvoru.
0 Nominace Nahlásit |
annas | 5284 | |
Kepler | 2867 | |
Drap | 2624 | |
quentos | 1803 | |
mosoj | 1594 | |
marci1 | 1356 | |
led | 1345 | |
aliendrone | 1172 | |
zjentek | 1059 | |
Kelt | 1003 |
Astronomie |
Fyzika |
Jazyky |
Matematika |
Sociální vědy |
Technické vědy |
Ostatní věda |