Jednou se dozvím, že neznámou vodu stačí vařit do bodu varu – že v tu chvíli je již pitná. A jinde zase píší, že to chce alespoň pět minut ve varu. Tak jak?
Mám další údaj – minutu při varu, 2 minuty při 85°C. Tak jsem z toho blázen… Samozřejmě bude jistější těch pět minut, ovšem dvacet? Bavím se o vcelku pitné vodě (evropská říčka, led, …). A co vím, nejrozšířenější tropické viry/bakterie zmírají ihned při varu.
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? annas, Agneta před 3301 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Stačí 30 vteřin 60°C, a co je nad – neuškodí:DD
Takže přivést k varu, a nechat ochladit by mělo zcela stačit, ale už
i ta moje první verze ti zaručí bezprůjmový spánek. Tomu věřím – a
ty taky?:D
4Kdo udělil odpovědi palec? annas, mosoj, briketka10, anonym
před 3301 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Stačí dosáhnout bodu varu. I to je s rezervou na bakterie. Stejně bych to ale nedělal. Na jídlo taková spotřeba vody není. Koupil bych balenou.
3Kdo udělil odpovědi palec? briketka10, Mc Merkurion, Agneta
před 3301 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Neznámou vodu bych nepila ani po převaření. Celou řadu bakteriií nezabije ani 100°C, proto se k tepelné sterilizaci používají autoklávy.
0 Nominace Nahlásit |
chemické svinstvo se varem neodstraní, naopak, odpařením vody se jeho koncentrace zvýší, mikrobiologické stačí na bod varu
0 Nominace Nahlásit |
Já četla 20 minut.
http://www.zdravinacestach.cz/index.php?/doporuceni_na_cesty/jidlo_a_voda
Upravil/a: ReHu
0
před 3301 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Jestli je to z nakyho rybníka tak bych to vařila tak 15/20 minut a nebo stačí 10
0
před 3301 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekDrap | 3375 | |
annas | 2020 | |
marci1 | 2004 | |
Kepler | 1901 | |
mosoj | 1775 | |
da ny | 1308 | |
zjentek | 1186 | |
hanulka11 | 1028 | |
quentos | 950 | |
elkon | 936 |
Děti a zdraví |
Ženy a zdraví |
Muži a zdraví |
Nemoci |
Fitness |
Životospráva |
Ostatní zdraví |