Avatar uživatele
anonym

Vařit neznámou vodu pět minut, anebo jen do bodu varu?

Jednou se dozvím, že neznámou vodu stačí vařit do bodu varu – že v tu chvíli je již pitná. A jinde zase píší, že to chce alespoň pět minut ve varu. Tak jak?

Mám další údaj – minutu při varu, 2 minuty při 85°C. Tak jsem z toho blázen… Samozřejmě bude jistější těch pět minut, ovšem dvacet? Bavím se o vcelku pitné vodě (evropská říčka, led, …). A co vím, nejrozšířenější tropické viry/bakterie zmírají ihned při varu.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? annas, Agneta před 3301 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Agneta

Stačí 30 vteřin 60°C, a co je nad – neuškodí:DD
Takže přivést k varu, a nechat ochladit by mělo zcela stačit, ale už i ta moje první verze ti zaručí bezprůjmový spánek. Tomu věřím – a ty taky?:D

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
mosoj

Stačí dosáhnout bodu varu. I to je s rezervou na bakterie. Stejně bych to ale nedělal. Na jídlo taková spotřeba vody není. Koupil bych balenou.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Lamalam

Neznámou vodu bych nepila ani po převaření. Celou řadu bakteriií nezabije ani 100°C, proto se k tepelné sterilizaci používají autoklávy.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
lexx

chemické svinstvo se varem neodstraní, naopak, odpařením vody se jeho koncentrace zvýší, mikrobiologické stačí na bod varu

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
ReHu

Já četla 20 minut.

http://www.zdra­vinacestach.cz/in­dex.php?/dopo­ruceni_na_ces­ty/jidlo_a_vo­da

Upravil/a: ReHu

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
KARI05

Jestli je to z nakyho rybníka tak bych to vařila tak 15/20 minut a nebo stačí 10

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek