Avatar uživatele
Savier

Škodí pití příliš teplého čaje?

Čaj si vařím na 160° a hned ho piju.

Oprava: 60°, po ránu se chybička vloudila.

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? aliendrone před 456 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
elkon

To bys musel čaj vařit pod tlakem. Přes 100° se dostane voda v parním kotli. Při stovce voda vaří. Čaj pijeme tak, abychom se neopařili, přiměřeně teplý. Každý to může mít jinak. Někdo snese teplejší, jiný ne.

Upravil/a: elkon

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
cappuccino

Savier, ty jsi robot?

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
marci1

Škodí. WHO: Moc horké pití může vést k rakovině.
Světová zdravotnická organizace (WHO) varuje před příliš horkými nápoji, které podle ní mohou způsobovat rakovinu jícnu. Riziková je přitom teplota nad 65 stupňů, ne samotné pití. Káva nebo čaj, které mají normální teplotu, karcinogenní nejsou, uklidňuje WHO.
https://ct24.ces­katelevize.cz/svet/181­8169-who-moc-horke-piti-muze-vest-k-rakovine
😕

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Drap

Ro je nesmysl. Voda se začne zhruba kolem 100 stupňů odpařovat. Čaji e jedno jak je horký a tvé tělo může vypít pouze tak teplé, jak se přizpůsobí.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
aliendrone

Gratuluji, jsi možná první člověk (?), který čaj vaří v papiňáku. 😉 😁 😁
Který model Terminátora jsi (když máš plechový zažívací trakt – viz pití 160° teplého čaje)? 😉 😁 😁

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
zjentek

Ty musíš mít něco extra viď? Jak a v čem ho vaříš, pouč 😉

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Filip84

Savier, cos to zase vymyslel za kokotinu!? 🤦🏽‍♀️

Čaj se vaří tak, že se naleje do samovaru voda, samovar se uvede do činnosti strčením šňůry do zásuvky (sovětský výrobek – debiluodporny), jak voda vaří, tak se nechá chvíli povařit, pak se samovar vyřadí z činnosti vytažením šňůry ze zásuvky a zaleje se – zavarka, nebo přímo čaj.

Nic lepšího nevymyslíš, protože nijak jinak (komfortně) nepřevaříš vodu. Voda převařením měkne, a čím měkčí voda, tím lepší čaj. 🤷🏽‍♀️

To se bavíme o čaji červeném, nebo pu erh. Čaje zelené, bílé a olongy se zalévají vodou studenější, cca 60 – 80°C. Taková voda se vyrobí, že se po té, co se samovar vyřadí z činnosti vytažením šňůry ze zásuvky, naleje ta voda do nějaké vhodné nádoby, třeba do konvice, a tam počká, až se ochladí na požadovanou teplotu.

Pokud zaleješ čaj vodou spíše k 80°C, získáš silnější odvar, ale o to méně výluhů získáš. A naopak, z vody kolem 60°C získáš slabší odvar, ale o to více výluhů získáš.

U 玄米茶 záleží, jednak, na druhu zeleného čaje, který je smíchán s rejží, 煎茶 je lepší louhovat spíše při nižší teplotě, 番茶 spíše při vyšší teplotě. Rejži je to jedno, ta rozchodí obojí.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
paul1

Myslím, že ano, já piju jen vlažný, nebo už studený. Nedávno jsem četl, že lidem stačí jeden litr vody (čaje, kávy, polévky atd) denně. Stali jsme se prý obětí podvodné kampaně výrobců pití.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Savier

Pardon!! Vařím na 60° zelený čaj… Po ránu mi to moc nemyslí…

Avatar uživatele
da ny

Teplota nápoje, kolem 65°C, zejména na lačný žaludek (ráno), je stejně nebezpečná, jako chladné nápoje z lednice.

Nový příspěvek