Ve středověku musíme rozlišovat stravu chudých a bohatých. Chudý lid,
jenž se měl mnohdy problém sám uživit a v dobách válek či neúrody
trpěl hlady, problém obezity neznal. Ta se naopak v dost velké míře
vyskytovala ve vyšších vrstvách společnosti. A není divu. Jídlo hrálo
stěžejní roli v každodenním životě šlechty. Středověké hostiny
bývaly časté, honosné a vždy řádně připraveny. Kromě ohromného
množství jídla tekl alkohol proudem. Zejména víno a pivo. Toto v kombinaci
s nedostatečným pohybem vedlo k tomu, že obezita se zde vyskytovala až
velmi často, navzdory tomu, že obžerství patřilo k sedmi smrtelným
hříchům. Mnohdy se jedlo až do stavu, kdy přesycené žaludky již
nedokázaly stravu udržet. S vyprázdněnými útrobami se pak mohlo
pokračovat v konzumaci dál. Naprostým protikladem k tomu byl jídelníček
chudiny, sestávající se především ze špaldových kaší, hrachu, kapusty,
řepy, chleba, jablek a vajec.
V období středověku se obezita jako problém poprvé objevuje koncem
11. století. Vilém Dobyvatel byl podle legendy tak těžký, že nemohl
usednout na koně. Rozhodl se proto zcela přestat jíst jakékoli jídlo a
přijímal jen tekutiny s obsahem alkoholu.
Vesnický lid se v průběhu středověku živil převážně obilnými kašemi
a vypěstovanou zeleninou, a nadváhou tudíž netrpěl. Zato bohatí
měšťané a šlechtici na svých tělech pociťovali důsledky nezřízených
hostin, jejichž základem bývalo pečené maso zapíjené alkoholickými
nápoji. Úlevu od střevních potíží mělo přinést pouštění žilou a
přikládání pijavic, prováděly se klystýry a později přišla ke slovu
i projímadla. Traduje se, že například císař Karel IV. na svou
životosprávu bedlivě dbal a naslouchal radám lékařů, kteří mu
doporučovali jíst jen dvakrát denně, a po větší hostině si naordinovat
půst. Zato osobní lékař Ludvíka XIV. Charles Bouvart si o tak vzorném
klientovi mohl nechat jen zdát. Francouzský král prý snědl na posezení
mimo jiné celého bažanta, koroptev a k tomu dva velké kusy šunky.
Projímadla byla běžnou součástí jeho pitného režimu a klystýry
podstupoval se železnou pravidelností. 🙂
Upravil/a: quentos
6Kdo udělil odpovědi palec? quentos, Rokio, Odpovědi.cz, paul1, Savier, VaclavZeman
před 616 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Nejedli tolik cukru, vic se hybali, nesedeli doma u TV nebo PC, jedli
zdravejsi potraviny, pili vodu, necpali se hamburgrama atd. atd.
A navic jedli menekrat za den, k tomu zdrava jidla.
0 Nominace Nahlásit |
Obezita je daní za pohodlíčko. Děkuji. 🙏 Haribol
2Kdo udělil odpovědi palec? VaclavZeman, paul1
před 616 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Střídmost , někdy i hlad. Víc manuální práce.
1Kdo udělil odpovědi palec? VaclavZeman
před 616 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Nebyli jako já. Ostatní to shrnuli moc dobře, nebudu to opakovat. Děkuju.
0 Nominace Nahlásit |
Méně jedli a víc se hýbali. Neměli TV, neměli mobily, všude si tedy museli dojít s odkazem či pro informace pěšky. Také neměli auta, motorky atd. Asi byli tím pádem i méně pohodlní.
0
před 616 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekDrap | 3383 | |
annas | 2020 | |
marci1 | 2006 | |
Kepler | 1901 | |
mosoj | 1775 | |
da ny | 1317 | |
zjentek | 1192 | |
hanulka11 | 1028 | |
quentos | 951 | |
elkon | 946 |
Děti a zdraví |
Ženy a zdraví |
Muži a zdraví |
Nemoci |
Fitness |
Životospráva |
Ostatní zdraví |