Nevím jestli je vzácné, ale zdravé a chutné. Spíš se chovaly pro kožešinu. Daly by se i na maso, jenom nevím jaké tam jsou přírůstky, jestli by se to vyplatilo.
3Kdo udělil odpovědi palec? annas, aliendrone, Reganois
před 1291 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Chov nutrií není až tak problémový, jejich maso je prý velmi chutné, ale chovají se především pro kožešinu. Po kožkách ale není poptávka, na čemž se zasloužila především Brigitte Bardottová, která hlasitě odmítala nosit kožešiny zvířat a pak taky různí ti ochránci zvířat.
3Kdo udělil odpovědi palec? annas, aliendrone, Reganois
před 1291 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Nutrie je v ČR invazivní druh (původní je v jižní Americe, u nás se chovala na kožky, řada unikla do volné přírody).
3Kdo udělil odpovědi palec? annas, aliendrone, Reganois
před 1291 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
U nás dnes svým způsobem vzácné, protože se nutrie v městech nestřílí. Nutrie se chová pro kožešinu. Chovat ji na maso by se nevyplatilo. Přírůstky nejsou ta velké jako u králíků. Dnes je nikdo na maso nechová. Kdysi to brávali od soukromníků i nemocnice. Jedl jsem i několikrát. Opravdu je chutí hodně podobná králíkům. S chutí jehněčího to nemá nic společného.
3Kdo udělil odpovědi palec? annas, aliendrone, Reganois
před 1291 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Nutrie není žádný roztomilý domácí mazlíček pro děti na hraní,
nýbrž pořádný „macek“. Dorůstá velikosti menšího psa, váží až
12 kilo, přítulný není vůbec a když se mu něco nelíbí, umí ukázat
zuby.
Jan Neubaer a Pavel Sikora chovají nutrie v betonových kotcích, kde mají
zvířata veškerý komfort. Pravidelně se krmí rostlinnou stravou, protože
nutrie je býložravec. „Nutrie je skoro totéž jako králík. Chová se na
maso, které je kvalitní, dietní, rovné jehněčímu. Kožešina je jen
jakýsi nadprodukt, jako u králíka,“ vysvětluje Sikora.
To je také důvodem, proč se chovatelů nutrií netýká zákaz provozu
kožešinových farem.
Přesto, že je maso z nutrie tak kvalitní, na běžném jídelním lístku ho
nenajdeme. Pečenou nutrii říční na česneku a cibuli se špenátem a
knedlíky má ve svém jídelním lístku třeba žižkovská restaurace Kopyto.
Podle obsluhy se jedná o jediný podnik v Česku, který má netradiční
maso v nabídce.
Chov nutrií byl rentabilní v době, kdy se nutrie využívaly na kožešiny.
O ty však je v současné době téměř nulový zájem. 🙂
Zdroj: https://www.denik.cz/regiony/maso-z-nutrii-je-kvalitni-dietni-rovne-jehnecimu-20170625.html
2Kdo udělil odpovědi palec? aliendrone, Reganois
před 1291 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Před několika desítkami let, byl chov nutrií na vzestupu. I několik mých kolegů z práce se jejich chovem zabývalo. Maso nutrií bylo vzácné a chutí podobné králičímu. Nezkoumal jsem to, ale bylo prý velmi zdravé. Pamatuji si, že o něj byl v okolí velký zájem. Stejně jako o křepelčí vejce, která údajně postrádají cholesterol. Také to byl artikl, který produkoval zase jiný kolega. Nevýhoda byla, že vejce jsou malá a cena byla vyšší než u běžných vajec.
0 Nominace Nahlásit |