Avatar uživatele
nyjono

Pokud má mozzarela nevýraznou chuť, přidává se do např. salátů d důvodu výživové hodnoty?

Zajímavá 0 před 2001 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
aliendrone

No, není to asi hlavní důvod, ale…
Jednak – existují vitamíny (E, D, A a tuším K), které jsou rozpustné v tucích (kterého sýry obsahují dost). Zelenina ze salátu dodá ty ostatní.
Energetická hodnota salátu je mizivá, i když ho zblajzneš celou mísu, stejně máš za chviličku hlad. A proti pocitu hladu je nej nej zahaněč právě tuk (konzumace) a to i v malém až nepatrném množství. (cukr kupodivu ne)

Proto i nepatrné množství sýru v salátu či oleje v zálivce VYRAZNĚ změní pocit nasycení a pokud k tomu přidáš masiko (např. Caesar salát), klidně si takový salát [no, salát je to podle mne s ohledem na složení pouze nominálně] můžeš dát jako hlavní chod! :)

Mozzarella má jemnější chuť než třeba Roquefort či Niva nebo balkánský sýr, ale obecně listí (zeleninový salát) je OBVYKLE chuťově mdlé, nevýrazné (hlavní masírku podle mne často dělá olivový olej s výraznou chutí i vůní/zápachem), takže pokud nechceš chuť listí dokonale zabít, je použití méně výrazného sýra nutností. (můj odhad, nejsem kuchař)

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Kepler

Zas tak nevýraznou chuť mozzarella nemá, když je dobře vyzrálá, je výraznější než eidam. Saláty se nedělají kvůli výživové hodnotě, spíše jako lehčí doplněk k hlavnímu chodu. Do salátů se přidává podle mého mínění pro celkově vyváženější chuť. Samotná rajčata a cibule není pro mně to pravé ořechové.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek