Ne všechny druhy zeleniny a ovoce jsou snadno stravitelné. Některé druhy zeleniny nadýmají.
Na pití je nejlepší čistá voda- říká se, že s má vypít asi 2 litry denně.
1. Na netu najdete dost informací o pitném režimu.
2. Potraviny. Projděte si odkazy, názory se liší, takže si přečtěte
informace a vyberte si sám Záleží na aktivitě, věku,, zda máte všechny
orgány v pořádku atd.
Ne v každém odkazu jsou všechny možnosti uvedené.
Snadno stravitelné potraviny uleví vašemu trávení
https://www.prostreno.cz/zdravi-a-diety/clanky/29238/Snadno-stravitelne-potraviny-ulevi-vasemu-traveni
https://www.sportuj.com/lehce-stravitelne-potraviny/
--
"V celkovém pojetí tak můžeme potraviny s ohledem na jejich stravitelnost rozdělit do tří skupin:
3. Obtížně stravitelné: Neupravené luštěniny, len, vejce, tvaroh, sýry, tvarůžky, maso."
https://www.kurzyatac.cz/vse-o-studiu/stravitelnost
0 Nominace Nahlásit |
Smyslem zdravé výživy a potřeb lidského organismu (vitamíny, minerály,
vláknina, bílkoviny, sacharidy, tuky, tekutiny), není to, že člověk bude
hledět na to, aby neopotřeboval tráívicí trakt,
U tekutin obecně platí, že by měl být příjem asi 25 až 40 ml na 1 kg
hmotnosti na den. Maximálně půl litru najednou. Lidské tělo si lépe
poradí s nižším příjmem tekutin, než s nadměrným množstvím
(zatěžuje ledviny). Voda je nejzdravější, ale pro mnoho lidí
„těžká“ do žaludku, pak se snáze přijímá voda převařená.
Nejlépe a tedy i rychle stravitelné potraviny mohou člověka nedostatečně
vyživovat (tělo strádá, je v malnutrici).
POZORNOST je dodré zaměřit na omeze ní nevhodných KOMVINACE potravin,
klteré ztěžují trávení a mohou působit i menší či vetší
dyspeptické potíže.
Ze 3 základních úprav vajec (míchaná, vařená, pečená – v. oko) je
nejlépe stravitelné natvrdo vařené vejce.
Nezatěžovat, znamená nemíchat zeleninu s ovocem/cukrem v a konzumovat
ihned po sobě (pauza)!
Maso a jeho výrobky nekombinovat s ovocem/cukrem!
Tělo neumí zpracovat některé souběžně přijaté bílkoviny (maso x sýr).
Tedy konzumace sýra se šunkou (i na chlebu, v bagetě) souběžně je
nezdravá, zatěžující, nevhodná, chcete-li. Maso se sýrem, sýrovou
omáčkou a omáčkami s mléčnými produkty, je MÍNUISEM! :) Tělo tráví
pouze 1 z uvedených bílkovin. Ta druhá ve střevech čeká, tleje, dělá
neplechu, při čekání, až na ni přijde řada.
Atfd. atp.
Otázka je tedy položena nepříliš vhodně. Často nejde jen o lehce x
hůře stravitelné potraviny, ale omezit/vynechat nezdravě zatěžující
kombinace potravin/tekutin, při jejich příjmu.
Omezit příjem chemie, těžkých kovů. z potravin
V současné době je doporučováno výrazné omezení konzumace bílé,
pšeničné mouky. Ta není, čím kdysi bývala. Nyní je nazývána
„bakelitem“, pro střeva nevhodným.
Pokud má člověk, již vzniklé, konkrétní zdravotní potíže, je přinucen
(tělem) zařadit šetřící dietu (žlučníková, jaterní, na slinivku,
žaludek…). Dalo by se dále pokračovat v informacích, jak
„šetřit\ů/neúměrně nezatěžovat lidský organismus, během příjmu
potravy/potravin. ;-D
0
před 1202 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Drap | 3383 | |
annas | 2020 | |
marci1 | 2005 | |
Kepler | 1901 | |
mosoj | 1775 | |
da ny | 1316 | |
zjentek | 1190 | |
hanulka11 | 1028 | |
quentos | 951 | |
elkon | 944 |
Děti a zdraví |
Ženy a zdraví |
Muži a zdraví |
Nemoci |
Fitness |
Životospráva |
Ostatní zdraví |