Perníčky trvanlivé, které vyžadují čas na odležení, se vyznačují větším podílem medu a menším podílem vajec. Med ostatně přispívá k trvanlivosti pečiva, proto medové perníčky vydrží velmi dlouho. Ty nejtrvanlivější recepty obsahují pouze med a žádný jiný cukr.
U perníčků, které jsou hned měkké, naopak cukr a vejce přispívají k rychlé vláčnosti, aniž by k ní bylo třeba dlouhého odležení.
Jediné – a opravdu jediné – na co si musíte dát pozor, je perníčky nepřepéct. Jakmile je z trouby vytáhnete křupavé, zůstanou tvrdé. Odležením se to v podstatě nespraví. Dají se dělat jistá kouzla a zaříkávadla obnášející rozkrojené jablko vložené do krabice s perníčky, ale jejich účinnost je jen částečná.
Jakmile v troubě perníčky naskočí, zaoblí se a trochu zpevní, nebojte se je čas od času kontrolně osahávat. Když se vám do nich neproboří prst a půjdou hezky nadzvednout z plechu, byť se u toho ještě maličko prohnou, máte upečeno. Nečekejte, až budou pevné úplně, to už je moc. Perníčky ještě zpevní při chladnutí, na to taky nezapomínejte. Stejně tak nečekejte žádné velké zezlátnutí, perníčky víc zrůžoví na dolní straně, která je v kontaktu s plechem, než na té horní.
0
před 994 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Drap | 8213 | |
led | 4068 | |
Kepler | 3462 | |
annas | 3402 | |
hanulka11 | 2783 | |
marci1 | 2777 | |
zjentek | 2715 | |
briketka10 | 2514 | |
quentos | 2018 | |
aliendrone | 1938 |
Aktuality |
Zábava a ostatní |