Avatar uživatele
Adamos00

Jsou tavicí soli škodlivější než normální?

Quertos123 – to že něco nevím je hned důvod nadávat???

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? annas, Quertos123 před 3053 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
annas

Tavicí soli se používají při výrobě sýrů , z definice je vidět, k čemu slouží. Jsou samozřejmě škodlivější než kuchyňská sůl.

"Nebezpečí v tavených sýrech představují především tavící soli (aditiva) – fosforečnany, které se používají především proto, aby se sýry snadněji roztíraly. Mnoho lidí považuje „chleba namazaný taveňákem“ za chutnou zdravou svačinku. Pokud si pečlivě přečtete jejich složení, objevíte velké množství aditiv, což jsou již zmíněné tavící soli s vysokým množstvím polyfosfáty. Polyfosfáty jsou velkým zdrojem fosforu a právě fosfor se může stát nepřítelem vápníku. Pokud se má v lidském organismu vápník správně ukládat, je důležitý poměr vápníku a fosforu v těle v poměru cca 2:1. Pokud v tomto poměru zvítězí fosfor, vápník se do kostní hmoty neuloží. V krajních případech může mít tělo tendenci vyrovnávat hladinu vápníku a začne ho sbírat doslova „kde se dá“, někdy to může dojít tak daleko, že ho začne odebírat z kostí a zubů. Tato skutečnost může být velice nebezpečná jak pro dospělé tak i pro děti.

Jednoduše řečeno: tavené sýry brání vstřebávání vápníku“.

http://www.se­norita.cz/prav­da-o-tavenych-syrech.html

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
mosoj

Tavicí soli jsou soli jako ostatní. Nevím podle čeho rozlišuješ ty normální ?

U tavicích solí jde o jiný problém.
Do jisté doby cca 80. léta min. století se používaly tavicí soli citrátové, to jest sodné soli kyseliny citronové. Zdravotně absolutně nezávadné. Poté výrobce tavicích solí u nás začal prosazovat v našich sýrárnách, tavicí soli fosfátové. To jest soli kyseliny fosforečné!! Jejich výroba byla jednodušší a lacinější a byly v tom i určité osobní zájmy ve výrobnách tavicích solí. Nakonec se výrobci tavicích solí u nás podařilo naše mlékárny přesvědčit a ony přešli na používání fosfátových solí ve svých sýrárnách. Musím ale poznamenat, že trend přejít z citrátových solí na fosfátové přišel z námi obdivovaného západu. Nyní tavené sýry vyrobené za použití citrátových solí prodávají jako BIO za předražené ceny.
Kdysi jsem zde někomu opatřoval citran sodný (nacit) pro domácí výrobu tavených sýrů.

V tom tkví celá meditace o zdravosti tavených sýrů.

http://www.od­povedi.cz/otaz­ky/kyselina-fosforecna-v-potravinarstvi

Upravil/a: mosoj

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
mosoj

Ve výrobně tavicích solí jsem pracoval.

před 3053 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek