Tavicí soli se používají při výrobě sýrů , z definice je vidět, k čemu slouží. Jsou samozřejmě škodlivější než kuchyňská sůl.
"Nebezpečí v tavených sýrech představují především tavící soli (aditiva) – fosforečnany, které se používají především proto, aby se sýry snadněji roztíraly. Mnoho lidí považuje „chleba namazaný taveňákem“ za chutnou zdravou svačinku. Pokud si pečlivě přečtete jejich složení, objevíte velké množství aditiv, což jsou již zmíněné tavící soli s vysokým množstvím polyfosfáty. Polyfosfáty jsou velkým zdrojem fosforu a právě fosfor se může stát nepřítelem vápníku. Pokud se má v lidském organismu vápník správně ukládat, je důležitý poměr vápníku a fosforu v těle v poměru cca 2:1. Pokud v tomto poměru zvítězí fosfor, vápník se do kostní hmoty neuloží. V krajních případech může mít tělo tendenci vyrovnávat hladinu vápníku a začne ho sbírat doslova „kde se dá“, někdy to může dojít tak daleko, že ho začne odebírat z kostí a zubů. Tato skutečnost může být velice nebezpečná jak pro dospělé tak i pro děti.
Jednoduše řečeno: tavené sýry brání vstřebávání vápníku“.
http://www.senorita.cz/pravda-o-tavenych-syrech.html
0 Nominace Nahlásit |
Tavicí soli jsou soli jako ostatní. Nevím podle čeho rozlišuješ ty normální ?
U tavicích solí jde o jiný problém.
Do jisté doby cca 80. léta min. století se používaly tavicí soli
citrátové, to jest sodné soli kyseliny citronové. Zdravotně absolutně
nezávadné. Poté výrobce tavicích solí u nás začal prosazovat v našich
sýrárnách, tavicí soli fosfátové. To jest soli kyseliny fosforečné!!
Jejich výroba byla jednodušší a lacinější a byly v tom i určité
osobní zájmy ve výrobnách tavicích solí. Nakonec se výrobci tavicích
solí u nás podařilo naše mlékárny přesvědčit a ony přešli na
používání fosfátových solí ve svých sýrárnách. Musím ale poznamenat,
že trend přejít z citrátových solí na fosfátové přišel z námi
obdivovaného západu. Nyní tavené sýry vyrobené za použití citrátových
solí prodávají jako BIO za předražené ceny.
Kdysi jsem zde někomu opatřoval citran sodný (nacit) pro domácí výrobu
tavených sýrů.
V tom tkví celá meditace o zdravosti tavených sýrů.
http://www.odpovedi.cz/otazky/kyselina-fosforecna-v-potravinarstvi
Upravil/a: mosoj
0 Nominace Nahlásit |
Drap | 3383 | |
annas | 2020 | |
marci1 | 2006 | |
Kepler | 1901 | |
mosoj | 1775 | |
da ny | 1318 | |
zjentek | 1192 | |
hanulka11 | 1028 | |
quentos | 951 | |
elkon | 946 |
Děti a zdraví |
Ženy a zdraví |
Muži a zdraví |
Nemoci |
Fitness |
Životospráva |
Ostatní zdraví |