Odpoveď byla označena jako užitečná
Podle zdrojů zřejmě ano.
"Homocystein se dnes skutečně považuje za samostatný rizikový faktor aterosklerózy, ischemické choroby srdeční, mozkové mrtvice i některých dalších nemocí. Je to aminokyselina, která se v těle vytváří z esenciální aminokyseliny obsahující síru – metioninu.
Porucha enzymů, které proměňují homocystein zpět na metionin anebo tvoří cystein, případně nedostatek vitamínů skupiny B (hlavně kyselina listová, pyridoxin a vitamín B12) potřebných na tyto reakce, vede k nadbytku homocysteinu v krvi. Tento nadbytek je pro buňky toxický.
Podle výzkumu z posledních roků trpí zvýšenou hladinou homocysteinu v krvi v důsledku nesprávné výživy (nadbytek metioninu ze živočišných potravin, nedostatek kyseliny listové ze zeleniny a luštěnin) a konzumace alkoholu velmi mnoho lidí.atd."
MUDr. Igor Bukovský, vědecký pracovník FÚ LF UK v Bratislavě, odborník v oblasti výživy a prevence chorob
ttps://www.magazinzdravi.cz/co-je-to-homocystein-a-kde-se-tvori-cetl-jsem
Hladinu homocysteinu ovlivňuje samozřejmě dostatek uvedených vítamínů, s tím souvisí i správné strravování.
"Na vzniku vysoké hladiny homocysteinu se účastní vysoký podíl tuků ve stravě. Proč? Pyridoxin a kyselina listová (velice citlivá na zahřátí) se rozpouští ve vodě, což prospívá transportu těchto vitamínů do těla.
Ale tuk přítomný v trávicím traktu obalí částečky obou vitamínů, brání přístupu vody k nim a snižuje množství vitamínů, které se v těchto nevhodných podmínkách mohou rozpustit. Navíc přírodní folát (tj. soubor látek přírodního charakteru s účinností podobnou kyselině listové) se musí nejprve rozpustit, aby mohl být enzymaticky rozštěpen na kyselinu listovou. Teprve ta se může dostat střevní stěnou do krevního oběhu a dostat se k buňkám. Přitom např. v mražené zelenině po uvaření zůstanou sotva 2 % z původního obsahu folátů. To ale buňkám nestačí!"
Více zde: https://www.eft-zivotnikouc.cz/homocystein/
Upravil/a: annas
1Kdo udělil odpovědi palec? anonym
před 2300 dny
|
1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?anonym Nahlásit |
Vpodstatě by se dalo říci, že i ano.
Ale více se na zvýšené hladině HCY podílí fakt, že:
50% lidí v ČR (i v Evropě) má některou z trombifilních genetických
mutací krve.
Téměř všechny zvyšují nejen možné riziko tromboz, ale a to hlavně (obě
MTHFR, Leidenská mutace) zvyšují hladinu HCY.
Ta se podílí na zhoršování až výskytu mnoha chorob (proto je též
takový nárůst onko onemocnění v posledních letech. Leiden je znám teprve
od r. 1993).
Kdysi evoluční výhoda se stává „metličkou“ lidstva :).
MTHFR (není to nemoc, jen může způsobovat mnohé komplikace) )se zvýšenou
hladinou HCY, se pak podílí na výskytu anémií (zejména u mladých lidí,
těhotných žen a ve stáří).
Hematolog pak předepisuje foláty na RP, B6 a B12 si dodá „pacient“
s genetickou mutací krve (při zvýšeném HCY) sám.
Jindy předepíše B 12 v injekční formě (aplikace ampule každé
3 měsíce).
Leidenskou mutaci už zpravidle kontrolujehematolog. Hladinu HCY
(snižuje).
Nebo si člověk pořídí sám a preventivně např. https://www.vitalita.cz/bumet
Nástup:
3 krabičky přípravku. 1. měsíc po 2 tbl. 2. měsíc po 1 tbl.
(30 dní, 30 tbl.).
Opakovíní:
po 2.5 – 3 měsících 1 krabička = 30 tbl. balení, 1× denně.
A tak stále dokola (dop. Ing. J. Janča, příznivci, nástupci i klasická
medicína)..
.
Upravil/a: da ny
1Kdo udělil odpovědi palec? anonym
před 2300 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Homocystein se odbourává na cystein za pomoci vitamínů B (zvláště B6,
B12, kyseliny listové). Pokud nevěříš tetce Wiki, já to vyvrátit
neumím.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Homocystein
0
před 2300 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekDrap | 3387 | |
annas | 2020 | |
marci1 | 2007 | |
Kepler | 1901 | |
mosoj | 1775 | |
da ny | 1326 | |
zjentek | 1194 | |
hanulka11 | 1028 | |
quentos | 951 | |
elkon | 948 |
Děti a zdraví |
Ženy a zdraví |
Muži a zdraví |
Nemoci |
Fitness |
Životospráva |
Ostatní zdraví |