Avatar uživatele
anonym

Je zvýšená hladina homocysteinu důsledek nedostatku vitamínů B6 a B12 a kyseliny listové?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? annas před 2300 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Odpoveď byla označena jako užitečná

Podle zdrojů zřejmě ano.

"Homocystein se dnes skutečně považuje za samostatný rizikový faktor aterosklerózy, ischemické choroby srdeční, mozkové mrtvice i některých dalších nemocí. Je to aminokyselina, která se v těle vytváří z esenciální aminokyseliny obsahující síru – metioninu.

Porucha enzymů, které proměňují homocystein zpět na metionin anebo tvoří cystein, případně nedostatek vitamínů skupiny B (hlavně kyselina listová, pyridoxin a vitamín B12) potřebných na tyto reakce, vede k nadbytku homocysteinu v krvi. Tento nadbytek je pro buňky toxický.

Podle výzkumu z posledních roků trpí zvýšenou hladinou homocysteinu v krvi v důsledku nesprávné výživy (nadbytek metioninu ze živočišných potravin, nedostatek kyseliny listové ze zeleniny a luštěnin) a konzumace alkoholu velmi mnoho lidí.atd."

MUDr. Igor Bukovský, vědecký pracovník FÚ LF UK v Bratislavě, odborník v oblasti výživy a prevence chorob

ttps://www.ma­gazinzdravi.cz/co-je-to-homocystein-a-kde-se-tvori-cetl-jsem

Hladinu homocysteinu ovlivňuje samozřejmě dostatek uvedených vítamínů, s tím souvisí i správné strravování.

"Na vzniku vysoké hladiny homocysteinu se účastní vysoký podíl tuků ve stravě. Proč? Pyridoxin a kyselina listová (velice citlivá na zahřátí) se rozpouští ve vodě, což prospívá transportu těchto vitamínů do těla.

Ale tuk přítomný v trávicím traktu obalí částečky obou vitamínů, brání přístupu vody k nim a snižuje množství vitamínů, které se v těchto nevhodných podmínkách mohou rozpustit. Navíc přírodní folát (tj. soubor látek přírodního charakteru s účinností podobnou kyselině listové) se musí nejprve rozpustit, aby mohl být enzymaticky rozštěpen na kyselinu listovou. Teprve ta se může dostat střevní stěnou do krevního oběhu a dostat se k buňkám. Přitom např. v mražené zelenině po uvaření zůstanou sotva 2 % z původního obsahu folátů. To ale buňkám nestačí!"

Více zde: https://www.eft-zivotnikouc.cz/ho­mocystein/

Upravil/a: annas

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?anonym Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
da ny

Vpodstatě by se dalo říci, že i ano.
Ale více se na zvýšené hladině HCY podílí fakt, že:
50% lidí v ČR (i v Evropě) má některou z trombifilních genetických mutací krve.
Téměř všechny zvyšují nejen možné riziko tromboz, ale a to hlavně (obě MTHFR, Leidenská mutace) zvyšují hladinu HCY.
Ta se podílí na zhoršování až výskytu mnoha chorob (proto je též takový nárůst onko onemocnění v posledních letech. Leiden je znám teprve od r. 1993).
Kdysi evoluční výhoda se stává „metličkou“ lidstva :).
MTHFR (není to nemoc, jen může způsobovat mnohé komplikace) )se zvýšenou hladinou HCY, se pak podílí na výskytu anémií (zejména u mladých lidí, těhotných žen a ve stáří).
Hematolog pak předepisuje foláty na RP, B6 a B12 si dodá „pacient“ s genetickou mutací krve (při zvýšeném HCY) sám.
Jindy předepíše B 12 v injekční formě (aplikace ampule každé 3 měsíce).
Leidenskou mutaci už zpravidle kontrolujehema­tolog. Hladinu HCY (snižuje).
Nebo si člověk pořídí sám a preventivně např. https://www.vi­talita.cz/bumet
Nástup:
3 krabičky přípravku. 1. měsíc po 2 tbl. 2. měsíc po 1 tbl. (30 dní, 30 tbl.).
Opakovíní:
po 2.5 – 3 měsících 1 krabička = 30 tbl. balení, 1× denně.
A tak stále dokola (dop. Ing. J. Janča, příznivci, nástupci i klasická medicína)..
.

Upravil/a: da ny

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Kepler

Homocystein se odbourává na cystein za pomoci vitamínů B (zvláště B6, B12, kyseliny listové). Pokud nevěříš tetce Wiki, já to vyvrátit neumím.
https://cs.wi­kipedia.org/wi­ki/Homocystein

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek