Odpoveď byla označena jako užitečná
Vyjádření odborníka:
Vzhledem k riziku salmonelóz se musíme chovat při konzumaci vajec opatrně. Jak se dostane salmonela do slepičích vajec?
Při omývání vajec se může narušit mastný povlak na povrchu vejce a skrz skořápku mohou vniknout škodlivé mikroorganismy. Jejich postup ze zastaví v bílku a dál již nepokračuje.
Salmonelu nenalezneme ve žloutcích, sázených vejcích ani u vajec do
skla. Také vejce uvařená na měkko nejsou rizikem salmonely ohrožena. .
Doplňuji:
http://www.med.muni.cz/salmonel/salmidx.htm
–
Názory se různí. Jeden zdroj uvádí jen žloutek, další i bílek. Takže
těžko říct. :
V syrových vejcích může být salmonela na skořápce, v bílku i žloutku. Je třeba konzumovat vejce tepelně ošetřená, v žádném případě se nedoporučuje konzumace syrových vajec nebo žloutku a zejména ne vajec z domácího chovu, kde je salmonel více.
Upravil/a: annas
1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?Drap Nahlásit |
Otázka nemá žádné další odpovědi.
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekDrap | 3434 | |
annas | 2020 | |
marci1 | 2011 | |
Kepler | 1901 | |
mosoj | 1775 | |
da ny | 1369 | |
zjentek | 1235 | |
hanulka11 | 1028 | |
elkon | 1015 | |
quentos | 959 |
Děti a zdraví |
Ženy a zdraví |
Muži a zdraví |
Nemoci |
Fitness |
Životospráva |
Ostatní zdraví |