Avatar uživatele
wendyX

Jaký je tlak (přetlak) v Papinově hrnci při vaření pokrmů?

Dal by se alespoň orientačně odvodit/vypočítat pro případ, kdy:

  • „únikový“ centrální otvor pro odvod páry má průměr 3 mm
  • a závažíčko, kryjící tento otvor váží 40 gramů ?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? annas před 3701 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
mosoj

0,57 at
Doplňuji:
Jo jasně . Pardon. Tu jednu atm je třeba připočíst takže 1,57 atm je přetlak. Správně 157 kPa.

Upravil/a: mosoj

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
klumprt

Počítat se mi to nechce ale v tomto článku
http://en.wiki­pedia.org/wiki/Pres­sure_cooking
píšou, že tam bývá tlak 0,8 – 1 bar. Voda při tlaku 1 bar vaří až někde při 121°C.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
klumprt

0,57 atmosféry, to bude spíš podtlak ne? 🙂

před 3701 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
klumprt

Ta atmosféra co tam je, už se asi nepočítá, tak v tym připadku by to byl přetlak 🙂

před 3701 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
cochee

Jasně. Přetlak je přírůstek nad tlak normální, resp. vně systému. Takže je-li normální tlak 1 bar a v nádobě je přetlak 0,57 bar, je celkový tlak v nádobě 1,57 bar, nikoliv podtlak :)

před 3701 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
mosoj

Dík cochee. Tak nějak jsem myslel po svém.

před 3701 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
mosoj

Ještě správněji je to1,57 bar absolutního tlaku.

před 3701 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek