Vyrobil jsem si ze starého ložiska nůž, který bych rád používal i pro porcování potravy. Problémem ale je, že holá ocel zanechává silnou pachuť železa. Proto jsem se rozhodl nechat udělat (či udělat sám) povrchovou úpravu. Otázkou však je, kterou zvolit s ohledem na obtížnost, cenu a hlavně, nesmí být toxická nebo zanechávat pach. Přemýšlel jsem nad žárovým chromováním, ale bylo mi dnes tvrzeno třetí stranou, že je to silně toxické.
Zajímavá 0 před 2826 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Nejlépe žádnou. Pořádně vyleštit brusnou pastou. Nejlépe postupně s různou hrubostí. Když pěkně vyleštíš, bude vizuálně silně připomínat chrom a nebude žádný pachuť železa
0 Nominace Nahlásit |
S úpravou nože neporadím, ale toxicita chromu je nesmysl. Chrom je velmi málo reaktivní, stabilní kov a rozhodně není toxický. Toxické jsou pouze jeho některé sloučeniny v ox. stupni VI, nikoliv samotný kov.
0 Nominace Nahlásit |
Pokud vím, tak ručně vyráběné nože žádnou povrchovou úpravu ve
smyslu nanesení vrstvy nemají. Jsou vybroušené a vyleštěné. Možná to ve
tvém případě není pachuť železa, ale mazadel nebo jiných látek, kterým
byl kov dlouhodobě vystaven.
Mám nůž od nožíře, z damascénské oceli, a žádnou pachuť u jídla
jím krájeného nepozoruji.
0
před 2826 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekDrap | 1488 | |
annas | 1221 | |
quentos | 983 | |
led | 676 | |
marci1 | 647 | |
Kepler | 614 | |
mosoj | 608 | |
hanulka11 | 556 | |
gecco | 433 | |
iceT | 426 |
Hobby |
Hry |
Online hry |
Hádanky a hlavolamy |
Ostatní volný čas a hobby |