U výroby/přípravy atd se dají použít třeba všechny 4 pojmy? Nezapomněl jsem ještně na zakvasit?
Třeba kyselé zelí? Pivo? Kvasnice?
Můžete prosím uvést, co se kde konkretně kvasí a v jaké formě? Bylo by to užitečné pro laiky. Každá odpověď se hodí, takže bez obav. :)
Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? annas, quentos, gagaga před 2837 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Odpoveď byla označena jako užitečná
Opěv použijí slovník, jaké a zda jsou rozdíly mezi těmito slovy.
Významy podle PSJC.
Základem je slovo kvasit
Zkvasit – zkvašené – kvašení skončilo. Roztok časem zkvasí a
zcukernatí.
Chem. zkvašený roztok v němž již proběhlo kvašení.
Potravinářství. zkvašený nápoj, zkvašené mléko.
–
Nakvasit – nakvašené – způsobit počátek kvašení
Rozmačkané maliny necháme v teple 2—3 dny nakvasiti.
–
Vykvasit – vykvašené – dokončiti kvašení; kvašením vzniknout
Česká piva, ačkoli bývají vysoko vykvašená, obsahují poměrně malé
množství lihu
Prokvasit – prokvašené –
1. chem. projíti dokonalým kvašením. Prokvašená zápara, prokvašený nápoj ap.
Zakvasit (co) – uvésti něco v kvašení. Domácí víno se už také
pěkně zakvasilo.
–
Jde o slovesa, která jsou odvozená různý předponami od základového slova
kvasit. Označují různý průběh děje.
Některá mají i přenesené významy, ale to se netýká přímo otázky.
Některé výrazy jsou odborné, používají se v potravinářství nebo obecně.
Např. Kysané zelí je zelí, které se kvašením s stávat kyselým: naložené zelí kysá; Proběhl proces, takže je už vykvašené.
Upravil/a: annas
1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?Odpovědi.cz Nahlásit |
Otázka nemá žádné další odpovědi.
Nezapomněl jsem ještě na pojem „zakvasit“?
annas | 5283 | |
Kepler | 2867 | |
Drap | 2637 | |
quentos | 1803 | |
mosoj | 1594 | |
marci1 | 1356 | |
led | 1348 | |
aliendrone | 1172 | |
zjentek | 1064 | |
Kelt | 1005 |
Astronomie |
Fyzika |
Jazyky |
Matematika |
Sociální vědy |
Technické vědy |
Ostatní věda |