Avatar uživatele
mikik

Jak udělat po domácku štávu z černého jeřábu?

Dobrý den.Chci se poprosit o přesný návod šťávy z černých jeřabin.Na netu jsem našel nějaké recepty ,ale nechci tam alkohol a pokuď možno co nejméně tvz.kyselin.Za odpovědi předem děkuji.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? magicm18, zjentek, gagaga před 4089 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
zjentek

ok, uděláme si sirup třeba z 1kg jo? Omyj kilo jeřabin (aronie) a vlož je spolu s 1kg hnědého cukru do hrnce. Důležité je, aby to byl smalt, ne kov. Jeřabiny mačkej něčím dřevěným a pomalu přiveď k varu. Nech probublávat, dokud nedosáhneš sirupovité konzistence, ale pozor, za tepla je řidší a po vychladnutí tuhne. Prolisuj ještě za tepla přes síto (ne kov) a slij do čistých, temných, dobře uzavřených lahví. Hotovo. V lednici do 8°C vydrží celou zimu. Dělám si tyto sirupy z aronie, ostružin, bezinek a černého rybízu leta a ještě se mi nezkazili. Černý rybíz nepotřebuje lednici, má takové chem. vlastnosti, že se v kombinaci s cukrem léta nezkazí, stejně jako třeba citrony v kombinaci se solí ,)

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
cochee

ocko: to máme doma, akorát nebylo to ruského původu, ale z DDR; používáme to na šťávy z rybízu, poněvač ho máme hodně. mikik: šťávu z jeřabin jsme před pár týdny lisovali zastudena zařízením viz zdroj (jen trošku starší, je po dědečkách 🙂 ) další postup zjistím a doplním, ale alkohol jsme tam určitě nepřidávali. A teď dokonce nevím, jestli z toho není marmeláda…

Zdroj: http://www.do­macipotreby.cz/fo­to-katalog/foto_7105­.jpg

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
anonym

Na jakékoliv šťávy se před lety prodávala tzv. „sokovarka“. Byl to ruský výrobek – soustava tří hrnců, kde dole byla voda. Uprostřed byl „komín“, který končil až v posledním hrnci, který měl hustě děrované dno. Voda se zahřívala a propařovala ovoce v horním dílu. Šťáva uvolňující se z ovoce se zachytila v prostředním hrnci, který měl plné dno.

Dělala jsem tehdy šťávy z různých druhů ovoce. To jsem prosypala cukrem a po odkapání šťávy z ovoce jsem šťávu slila do lahví a zavařila.
Jednoduché. Snad se dá něco takového sehnat i dnes.
Doplňuji:
To máš smůlu (chi), já ji mám dodnes uloženou u maminky na Moravě a mně ji osobně známí z Ukrajiny přivezli. Ta moje zaručeně ruský výrobek byla. Nebudu ale tvrdit, že něco podobného se nevyrábělo i jinde.

Upravil/a: anonym

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
anonym

Prvně musíš toho jestřába chytiti vykuchat a vařit. Není zač

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek