Avatar uživatele
www

Jak se vyrábí granulovaný (sušený) česnek?

Osobně česnek rád, ale setkal jsem se již s lidmi, kteří syrový česnek nemohou, poněvadž jim činí potíže. Ale ten granulovaný ano, jsou bez problémů. V čem je tedy rozdíl, když voňavé silice jsou v podstatě u obou?
Doplňuji:
Omluva:
Měl jsem na mysli ‚česnek granulovaný‘ a ‚česnek granulovaný sušený‘, jak výrobci uvádějí. ‚Česnek sušený‘, ten bílý prášek, co se moc neliší od normálního škrobu, ten ne 🙂
Díky za užitečné odpovědi !

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Upravil/a: www

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? annas před 3681 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Granulovaný česnek je sušený a pomletý na hrubším mlýnku. Tím se liší od česnekového prášku.

Sušeý česnek není na rozdíl čerstvého tolik palčivý, protože palčivost s sušením ztrácí Právě tuto silici nesnášejí ti, kteří mají problémy se žlučníkem, játry či slinivkou. Způsobuje jim zažívací problémy

Česnek nepoužívám, protože nemůžu. . Ale od svých známých vím, že odsuzovat sušený česnek je jako odsuzvoat sušený pepř. Prý ale brzy tvrdne. Do guláše nevadí, někdo chváli třeba na topinkách,.

Jinak že chuť česneku připomíná, má příjemné aroma. Ale určitěnení tak silný jako česnek čerstvý.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
beer

Odpoveď byla označena jako užitečná

Právě množstvím silic se liší granulát od česneku čerstvého.
Silice jsou látky těkavé, což znamená, že právě zvýšenou teplotou při sušení mizí, nehledě k tomu, že je napřed rozmělněný, cituji: „Narušením rostlinného pletiva vzniká enzym, který česnekové silice rozkládá“ http://cs.wiki­pedia.org/wiki/Čes­neková_silice
Z těchto důvodů granulovaný česnek dráždí sliznice citlivých lidí méně. Výroba byla již popsána, žádný přesnější zdroj jsem nenašel.
Doplňuji:
Aby syrový česnek ztratil ztratil co nejméně i spoustu zdraví prospěšných látek včetně chuti, právě proto se přidává při tepelné úpravě pokrmů až úplně na závěr vaření.

Upravil/a: beer

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?www Nahlásit


Avatar uživatele
Funna

je to jen usušený a rozemletý normální česnek…ale sílou se nedají srovnávat…prostě ten granulovaný je o hoooodně méně aromatický…a navíc, představ si, jak jsou velké dva stroužky česneku a kolik by to muselo být sušeného…nikdy ho do jídla nedáš tolik, jako toho čerstvého…

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek