Vždyť nakupují 15% DPH a prodávají s 21% DPH.
To je přece sakra velká výhoda. To si to neumí spočítat?
Jak k tomu přijdou ostatní živnostníci?
A až se DPH srovná, to asi polovina hospod zkrachuje, či co?
Doplňuji:
Já ale nakupuju materiál s 21% DPH a stejně tak s 21% DPH prodávám.
Takže 0 od 0 = 0.
Ale oni nakoupí s 15% DPH a prodají s 21% DPH.
Ten rozdíl zůstane komu?
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? mojitek, marci1 před 3482 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Odpoveď byla označena jako užitečná
Žádný rozdíl nikomu nezůstane. U zboží se DPH vykazuje zvlášť od
začátku do konce jeho cesty. Všechny firmy (ok všechny platící DPH nejsem
si jist jak přesně je to u „neplatičů“) u zboží vedou cenu bez DPH a
zvlášť při transakcích dopisují to DPH.
Pokud někdo nakoupí suroviny za 100 + 15% DPH (tedy 115) a prodá za 150kč +
21% DPH (181,50), pak 50kč je jeho hrubý zisk – rabat, 15kč DPH zaplatil
v ceně zboží při nákupu, 31,50kč naúčtoval zákazníkovi jako DPH,
16,50 tedy musí odvést finančáku.
(Alespoň taková je moje představa – nejsem účetní)
1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?ReHu Nahlásit |
DPH nepočítej – tu odvádí…
Veškerý provoz – stejně, jako jiní ´plátci´, realizují z cen ´bez
DPH´…
😉
A jo – asi si to neumí spočítat
…
😉
Doplňuji:
___
V tomto kontextu je úplně jedno, jakou sazbou se dané zboží daní…
😉
___
Pokud jde o 15% DPH při prodeji – toto ´opatření´ jen zlevňuje
konečný produkt, takže zákazník zaplatí (o rozdíl mezi 21% a 15% DPH)
nižší konečnou cenu…
___
Hospodskýmu žádný rozdíl DPH nezůstává…
😉
___
Pokud jde o obavy ohledně ´srovnání´ sazeb DPH – pak se tyto obavy
týkají zdražení jídel (etc) a tím způsobeného odlivu zákazníků.
Upravil/a: gecco
0 Nominace Nahlásit |
Úvaha o DPH je vadná z principu. Daň na výstupu se odvede státu.
Z ní podnikatel nic nemá. Naopak, při jakémkoli podnikání, ve kterém je
na výstupu koncový zákaník, je plátce v nevýhodě oproti neplátci. Ceny
plátce musejí být o 6% vyšší nebo marže o 6% nižší, oproti
neplátci.
To, že některé restaurace nemají potřebný zisk s DPH nijak nesouvisí.
Důvody jsou docela dobře rozebírány v reportážích Ano, šéfe!
0 Nominace Nahlásit |
DPH s tím nemá co dělat,krom toho marže není stejná,protože všude mají jinou cenovou politiku. Hlavní problém je v tom,že po revoluc-a dosud -restaurační provozy vlastní většinou bývalí taxikáři a taky rychlozbohatlíci,nebo všelijací vyčůránci kteří o gastronomii nemají ani šajnu,ale chtějí strašně přijít k ještě větším prachům. Jinak k těm výplatám zaměstnanců : to,že někteří „podnikatelé-majitelé gastronomického zařízení“ nevyplatí zaměstnancům totiž nemusí nutně znamenat že na to nemá…
0 Nominace Nahlásit |
V městech je to s restauracemi „taková móda“, že jen relativně
nové podniky mají skvělou návštěvnost, priotože jsou „in“. Počítám
tak dva roky…a pak se zavírá.
Majiteli jsou – jak už uvádí Mojítek – všelijací kriminálníci,
kteří neplatí třeba pár let nájem, a ještě se proti placení
soudí…cílem je shrábnout co nejvíc – jak jinak v Česku, a záhy
otvírá další…:DDD
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvek