Avatar uživatele
ReHu

Jak je možné, že některé restaurace nemají na výplaty zaměstnanců nebo úhradu faktur za suroviny?

Vždyť nakupují 15% DPH a prodávají s 21% DPH.
To je přece sakra velká výhoda. To si to neumí spočítat?
Jak k tomu přijdou ostatní živnostníci?
A až se DPH srovná, to asi polovina hospod zkrachuje, či co?
Doplňuji:
Já ale nakupuju materiál s 21% DPH a stejně tak s 21% DPH prodávám. Takže 0 od 0 = 0.
Ale oni nakoupí s 15% DPH a prodají s 21% DPH.
Ten rozdíl zůstane komu?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Upravil/a: ReHu

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? mojitek, marci1 před 3499 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Dochy

Odpoveď byla označena jako užitečná

Žádný rozdíl nikomu nezůstane. U zboží se DPH vykazuje zvlášť od začátku do konce jeho cesty. Všechny firmy (ok všechny platící DPH nejsem si jist jak přesně je to u „neplatičů“) u zboží vedou cenu bez DPH a zvlášť při transakcích dopisují to DPH.
Pokud někdo nakoupí suroviny za 100 + 15% DPH (tedy 115) a prodá za 150kč + 21% DPH (181,50), pak 50kč je jeho hrubý zisk – rabat, 15kč DPH zaplatil v ceně zboží při nákupu, 31,50kč naúčtoval zákazníkovi jako DPH, 16,50 tedy musí odvést finančáku.
(Alespoň taková je moje představa – nejsem účetní)

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?ReHu Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
gecco

DPH nepočítej – tu odvádí…
Veškerý provoz – stejně, jako jiní ´plátci´, realizují z cen ´bez DPH´…
😉
A jo – asi si to neumí spočítat

  • špatný podnikatelský záměr
  • špatná realizace
  • špatný marketing


😉
Doplňuji:

  1. DPH z prodaného zboží a služeb odvádějí FÚ (bez ohledu na sazbu).
  2. DPH ze zakoupeného zboží a služeb si od sumy 1. odečtou.

___
V tomto kontextu je úplně jedno, jakou sazbou se dané zboží daní…
😉
___
Pokud jde o 15% DPH při prodeji – toto ´opatření´ jen zlevňuje konečný produkt, takže zákazník zaplatí (o rozdíl mezi 21% a 15% DPH) nižší konečnou cenu…
___
Hospodskýmu žádný rozdíl DPH nezůstává…
😉
___
Pokud jde o obavy ohledně ´srovnání´ sazeb DPH – pak se tyto obavy týkají zdražení jídel (etc) a tím způsobeného odlivu zákazníků.

Upravil/a: gecco

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Hlada

Úvaha o DPH je vadná z principu. Daň na výstupu se odvede státu. Z ní podnikatel nic nemá. Naopak, při jakémkoli podnikání, ve kterém je na výstupu koncový zákaník, je plátce v nevýhodě oproti neplátci. Ceny plátce musejí být o 6% vyšší nebo marže o 6% nižší, oproti neplátci.
To, že některé restaurace nemají potřebný zisk s DPH nijak nesouvisí. Důvody jsou docela dobře rozebírány v reportážích Ano, šéfe!

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
mojitek

DPH s tím nemá co dělat,krom toho marže není stejná,protože všude mají jinou cenovou politiku. Hlavní problém je v tom,že po revoluc-a dosud -restaurační provozy vlastní většinou bývalí taxikáři a taky rychlozbohatlí­ci,nebo všelijací vyčůránci kteří o gastronomii nemají ani šajnu,ale chtějí strašně přijít k ještě větším prachům. Jinak k těm výplatám zaměstnanců : to,že někteří „podnikatelé-majitelé gastronomického zařízení“ nevyplatí zaměstnancům totiž nemusí nutně znamenat že na to nemá…

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Emefej

Máš myslnou představu o tom, jak funguje DPH.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Agneta

V městech je to s restauracemi „taková móda“, že jen relativně nové podniky mají skvělou návštěvnost, priotože jsou „in“. Počítám tak dva roky…a pak se zavírá.
Majiteli jsou – jak už uvádí Mojítek – všelijací kriminálníci, kteří neplatí třeba pár let nájem, a ještě se proti placení soudí…cílem je shrábnout co nejvíc – jak jinak v Česku, a záhy otvírá další…:DDD

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek