Avatar uživatele
zjentek

„Dýchá“ obsah sklenice utěsněné celofánem, právě skrze celofán?

Celofán a gumička místo víčka na sklenici.

U lektvaru který vyrábím případně hrozí plíseň (jde o mladé prýty jehličnanů s cukrem ve sklenici na slunci) a tak hledám ten nejlepší způsob, aby obsah vzduchoval a tím se na minimum eliminovala možnost chycení plísně. Děkuju.


@elkoň>>> tak recepty na netu se z většiny shodnou, že při výrobě „víko sklenice nedotahovat“ (???), jinak hrozí plíseň obsahu. Tož čemu si na zadání opět neporozuměl 🤷‍♂️🤷‍♂️🤷‍♂️ (v zadání se jedná o VÝROBU lektvaru, který TEPRVE AŽ HOTOVÝ se scedí a posléze se co nejlépe sterilně uskladní do sklenic nebo lahví… ovšem na tuto fázi se nikdo neptal) 🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️

Zajímavá 0 před 223 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
elkon

Při dodržení postupů a hygieny žádná plíseň nehrozí. Jinak by se nemohly vyrábět konzervy, nebo zavařovat sklenice. Celofán a gumičku lze použít jen pro krátkodobé uchování.

Upravil/a: elkon

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
da ny

Měl by dýchat, když se obsah odpařuje:
Ono asi záleží na tom, jak dlouho by ten lektvar, měl vydržet, jestli potřebuje „dýchat“.
Vlastní zkušenost nemám.
Jen vzpomenu, na ma, spíše zapomenuté vyschlé marmelády u pratety.
Naši předkové nevyráběi konzervy, na roky. Do půl roku, do roka, bylo zbaštěno.
Nějaký čas vydržely (ovoce, maso se nemělo kde mrazit.
Dlouho byly jen domácí chladničky.
Marmelády se přes zimu zbaštily.
POKUD SE OBSAH TAKOVÝCH ZAVAŘENIN VYPAŘUJE, TAK TEDY ASI DÝCHÁ.
JAK DLOUHO VYDRŽÍ, NETIŠÍM. ODHADUJI KRATŠÍ DOBU (pár měsíců).
Otázka PLÍSNÍ, může více souviset s místem (prostředím) uskladnění (páry, vlhko atp.)
Ti před námi se snažili zamezit přístupu vzduchu, utěsnit.
Konzervace se rozjela s gumičkami u sklenic 😉
Vyplývá z odkazu:
„Někdy se pergamen nebo celofán potíral vhodným lakem (např. šelakem) nebo i bílkem, aby se zabránilo vysychání obsahu sklenice.
Zdroj: https://www.id­nes.cz/hobby/do­mov/zavarovaci-sklenice-historie.A200719_140­317_hobby-domov_bma

Další zajímavosti
PRAVÝ CELOFÁN (údajně, je problém ho sehnat, někdo nahrazuje potravinářskou folií) a PET CELOFÁN
Dalším aspektem je, že většina populace (pravý) celofánový nepozná – není nijak označen – a také, že neví, že se dá krásně kompostovat.
• Po olíznutí má sladkou chuť.
• Po navlhnutí či namočení z jedné strany se zkroutí.
• Celofán je tenká průhledná fólie, vyráběná z chemicky regenerované celulózy. Je zdravotně nezávadný, biologicky degradovatelný.
V 60. tých letech 20. století nastoupil umělý polypropylen (PP), vyráběný z ropy.
https://www.ve­ronica.cz/otaz­ky?i=487
Celofán na zavařeniny (.?.)
https://nakupni-tasky-kosiky.heureka­.cz/celofan-na-zavareniny-18x18cm-20ks_3/#prehled/

Vlastnosti originální fólie Celofán:
• velmi dobrá průhlednost a vysoký lesk
• pohlcuje vodní páry
• zabraňuje škodlivým látkám, které jsou v dýmu při uzení, vniknout do výrobku
• uzený výrobek získává správné zbarvení
• při vychladnutí brání rychlému odpaření šťáv (výrobek neztrácí na váze, je lahodný a šťavnatý)
• biologicky rozložitelná
• není svařovatelná
Fólie „Celofán“ nejčastěji využívají řezníci a uzenáři, kteří jí používají jako obal při uzení, vaření masa a masových výrobků. V domácnosti se celofán používá při zavařování jako zavírací fólie na zavařovací sklenice. Výrobci cukrovinek a medových perníčků, využívají celofánovou fólii, která díky svým vlastnostem dokáže uchovat jejich výrobky déle čerstvé.
https://www.do­breobaly.cz/o­baly-z-originalni-viskozni-folie-celofan-x31079

VÍČKA sklenic, mají gumu. Ta se během sterilizace a horkem (u překlopených marmelád s horkým obsahem) ZATÁHNE NEPRODYŠNĚ.
Pokud se takto uchovává vývar, hotové jídlo (bez následné sterilizace), vydrží obsah, nalitý
do vařících sklenic a převrácených dnem vzhůru (hako u marmelád), VYDRŽÍ, UCHOVANÉ V LEDNICI ASI 3 TÝDNY, MĚSÍC.
U domácích marmelád, se o to postará přírodní konzervant (cukr), nebo přidaný.
Víčko se, ale hereticky zatáhne.

Upravil/a: da ny

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek